FPUTS seria Agricultura, Alimentaria, Piscaria et Zootechnica, 2012
Stały URI zbioru
Przeglądaj
Przeglądaj FPUTS seria Agricultura, Alimentaria, Piscaria et Zootechnica, 2012 wg Autor "Department of Animal Nutrition and Food, West Pomeranian University of Technology, Szczecin"
Teraz wyświetlane 1 - 1 z 1
Wyników na stronę
Opcje sortowania
Pozycja Open Access Occurrence and Biological Activity of Lectins in Seeds of Leguminous Plants and Cereals(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2012) Brinken, Anna; Piątek, Jarosław; Biel, Wioletta; Sagan, Zygmunt; Department of Animal Nutrition and Food, West Pomeranian University of Technology, Szczecin; Forensic Medicine Institute, Pomeranian Medical University in Szczecin; Department of Animal Nutrition and Food, West Pomeranian University of Technology, Szczecin; Forensic Medicine Institute, Pomeranian Medical University in SzczecinMateriał do badań stanowiły nasiona roślin strączkowych i ziarna zbóŜ. Występowanie lektyn określono na podstawie aktywności czerwonych krwinek ludzkich, szczurów laboratoryjnych i baranich traktowanych wyciągami z wymienionych nasion i ziarna oraz owocnika pieczarki (Agaricus campestris) jako kontroli metody. Aktywność biologiczną lektyn określono na podstawie największego stopnia rozcieńczenia wyciągu wywołującego jeszcze aglutynację erytrocytów. Badania wykazały występowanie lektyn w nasionach lędźwianiu, grochu i soczewicy oraz ich silniejszy wpływ na aglutynację erytrocytów szczura niŜ człowieka. Ze zbóŜ jedynie w Ŝycie ozimym Warko stwierdzono występowanie lektyn i słabą aglutynację erytrocytów ludzkich grupy A1 przy braku aglutynacji erytrocytów szczura i barana.