Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa
Stały URI zbioru
Przeglądaj
Przeglądaj Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa wg Autor "Bonisławska, Małgorzata"
Teraz wyświetlane 1 - 2 z 2
Wyników na stronę
Opcje sortowania
Pozycja Open Access Przebieg wczesnej ontogenezy wybranych gatunków ryb w wodach o zróżnicowanym zasoleniu(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego, 2014) Bonisławska, Małgorzata; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i RybactwaPozycja Open Access Wpływ temperatury na tempo i przebieg embriogenezy u ryb(Akademia Rolnicza w Szczecinie, 2001) Bonisławska, Małgorzata; Winnicki, Aleksander promotor; Akademia Rolnicza w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa; Akademia Rolnicza w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa;Badania przebiegu embriogenezy w jajach ryb inkubowanych w różnych temperaturach wykazały że: 1) czas rozwoju zarodkowego mierzony w jednostkach termicznych trwa najdłużej w temperaturach najniższych, średnio w optymalnych i najkrócej w skrajnie wysokich, charakterystycznych dla rozrodu danego gatunku; 2) największy odsetek wylęgniętych osobników w dobrej kondycji pochodził zawsze z jaj inkubowanych w przedziałach temperaturach optymalnych dla danych gatunków ryb; 3) proces wykluwania się zarodków w próbie (miocie) i długość jego w czasie uzależniony jest od termiki wody, a wykluwające się osobniki poszczególnych gatunków, w zależności od pory roku w jakiej rozwój przebiegał różnią się stadium rozwoju i stopniem przygotowania do samodzielnego bytowania w wodzie; 4) zastosowanie współczynnika S/V (powierzchnia:objętość) umożliwiło wykrycie zależności między jego wartością a tempem rozwoju, gdyż ta wartość ma bezpośrednie przełożenie na ilość dyfundującego O2 do wnętrza jaj w warunkach zróżnicowanej termiki inkubacji.