Przeglądaj wg Autor "Grabiec, Marta"
Teraz wyświetlane 1 - 1 z 1
Wyników na stronę
Opcje sortowania
Pozycja Open Access Genotypic Differences between Tomato Cultivars Differing in Their Response to Salinity Stress(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2014) Krupa-Małkiewicz, Marcelina; Franczak, Małgorzata; Grabiec, Marta; Smolik, Beata; Smolik, Miłosz; Department of Plant Genetics, Breeding and Biotechnology, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Poland; Department of Plant Physiology and Biochemistry, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Poland; Department of Biology, Masaryk University, Brno, Czech Republic; Department of Plant Physiology and Biochemistry, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Poland; Department of Plant Physiology and Biochemistry, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, PolandCelem pracy było określenie różnic genotypowych między trzema odmianami uprawnymi pomidora [Lycopersicon esculentum (Mill.)] – Zorza, Paw i Złoty Ożarowski, poddanych działaniu stresu solnego w warunkach laboratoryjnych. Tolerancję na zasolenie określono za pomocą testu szalkowego na płytkach Petriego, stosując trzy stężenia soli: 25 mM · dm–3 NaCl + 25 mM · dm–3 KCl, 25 mM · dm–3 NaCl + 50mM · dm–3 KCl oraz 50 mM · dm–3 NaCl. Kontrolę w doświadczeniu stanowiła woda sterylna. Na podstawie przeprowadzonych pomiarów biometrycznych (zdolność kiełkowania, długość siewki i korzeni), badane genotypy podzielono na trzy klasy fenotypowe według ich cech morfologicznych. Siewki uznane za tolerancyjne przydzielono do pierwszej klasy fenotypowej, średniotolerancyjne do drugiej, a wrażliwe do klasy trzeciej. Różnice genotypowe pomiędzy badanymi obiektami określono, stosując technikę ISSR-PCR. Zaobserwowano różnice w długości amplifikowanych sekwencji miedzymikrosatelitarnych pomiędzy badanymi odmiana pomidora, jak i siewkami należącymi do różnych klas fenotypowych. Podobieństwo genetyczne między odmianą Paw i Złoty Ożarowski wynosiło 45,2%, a między odmianą Zorza i Paw – 54,8%.