Logo repozytorium
  • English
  • Polski
  • Zaloguj
    Nie pamiętasz hasła?
Logo repozytorium
    Zbiory i podzbiory
    Przeszukaj według
  • English
  • Polski
  • Zaloguj
    Nie pamiętasz hasła?
  1. Strona główna
  2. Przeglądaj wg autorów

Przeglądaj wg Autor "Jaskowska, Izabela"

Teraz wyświetlane 1 - 3 z 3
Wyników na stronę
Opcje sortowania
  • Ładowanie...
    Miniatura
    PozycjaOpen Access
    Analiza składu chemicznego i wartości odżywczej białka zbóż pochodzących z gospodarstwa ekologicznego
    (Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2009) Bobko, Kazimierz; Biel, Wioletta; Petryshak, Roman; Jaskowska, Izabela; Katedra Żywienia Zwierząt i Żywności, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Katedra Żywienia Zwierząt i Żywności, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Lwowska Państwowa Akademia Weterynarnej Medycyny im. S.Z. Gzhytskiego; Katedra Żywienia Zwierząt i Żywności, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
    Five species of cereals from 2008 harvest of the ecology farm were examined. All cereals were characterised by a low dry matter content. Barley was characterised by the highest protein content (129.54 g . kg-1 d.m.) and maize – lowest (93.57 g . kg-1 d.m.). The maximum value of AA was observed in the grain of the rye and the triticale. The first amino acid limiting the nutritive value of protein in all cereals was lysine. The EAAI (WE) values was characterised from 52.43 to 64.44, and a higher value of EAAI (MH) were observed in the grain of all cereals.
  • Ładowanie...
    Miniatura
    PozycjaOpen Access
    Skład chemiczny i jakość białka ziarna owsa brązowo- i żółtoplewkowego
    (Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2010) Biel, Wioletta; Szołkowska, Aleksandra; Bobko, Kazimierz; Jaskowska, Izabela; Zakład Żywienia Zwierząt i Żywności, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Danko Hodowla Roślin Sp. z o.o. Choryń 27, 64-000 Kościan; Zakład Żywienia Zwierząt i Żywności, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Zakład Żywienia Zwierząt i Żywności, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
    The aim of this study was compare the content of chemical composition and nutritive value in the grains of four new brown hull oats strains (CHD 2875, CHD 3076, CHD 3047, CHD 2909) and in the grians of two cultivars (Bohun and Deresz) carried out in 2005–2006. The content of the following components were determined: basic chemical composition, β-glucans, NDF, ADF, ADL and amino acids. The brown oat strains studied contained significantly higher amounts of crude protein (p≤0.05), NFE (p≤0.05) and ADL (p≤0.01). The first amino acid limiting the nutritive value of protein was lysine in nearly all oat samples. It was found that the grain of CHD 2909 characterised by highest quality of protein (EAAI).
  • Ładowanie...
    Miniatura
    PozycjaOpen Access
    Właściwości żywieniowe nasion szarłatu (Amarantus cruentus)
    (Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2010) Biel, Wioletta; Jaskowska, Izabela; Zakład Żywienia Zwierząt i Żywności, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Zakład Żywienia Zwierząt i Żywności, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
    The nutritional value of the amaranthus seeds (Amaranthus cruentus L.) Aztek cv. was studied. Seeds contained about 17% protein, 8% fat, 3.5% ash and 6.5% crude fibre. The concentration of essential amino acids in crude protein were high. Crude protein had a high level of lysine – 4.72 g · 16g–1N. First limiting amino acid (CS) was isoleucine. All the estimated nutritional quality parameters based on amino acids composition showed that amaranthus protein had good nutritional quality, 93% – EAAI, 2.7 – predicted PER, 74 – predicted BV. Beneficial is also crude fat composition. Among amaranthus lipids the majority were unsaturated fatty acids (oleic – 25% and linoleic – 49%).
Dodatkowe informacje:
  • Polityka otwartego dostępu
  • Instrukcja deponowania dokumentów
  • Deklaracja dostępności
  • Formularz zgłoszenia dla osób niepełnosprawnych
Biblioteka Główna ZUT

ul. Ku słońcu 140, 71-073 Szczecin

logo projektu
Kontakt z nami

Z administratorami Repozytorium można się skontaktować w następujący sposób:

E-mail: dspace-admin@zut.edu.pl

oprogramowanie DSpace copyright © 2002-2025 LYRASIS

  • Ustawienia plików cookies
  • Polityka prywatności
  • Regulamin Repozytorium
  • Prześlij uwagi