Przeglądaj wg Autor "Majewska, Danuta"
Teraz wyświetlane 1 - 2 z 2
Wyników na stronę
Opcje sortowania
Pozycja Open Access The Effect of Dried Fruit, Vegetable and Herb Concentrate on the Quality of Hens Eggs(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2013) Tarasewicz, Zofia; Aniśko, Mieczysław; Majewska, Danuta; Romaniszyn, Krystyna; Ligocki, Marek; Department of Poultry and Ornamental Birds Breeding, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Poland; Poultry Farm in Pniewo, Poland; Department of Poultry and Ornamental Birds Breeding, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Poland; Department of Poultry and Ornamental Birds Breeding, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Poland; Department of Poultry and Ornamental Birds Breeding, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, PolandCelem pracy była ocena wpływu koncentratu wyprodukowanego w kraju z odpadów przemysłu spożywczego (owoców, warzyw i ziół), jako dodatku do standardowych mieszanek paszowych, na cechy fizyczne oraz profil mineralny treści jaj pochodzących od kur mięsnych zestawu „Ross 308”. Materiał badawczy stanowiły mieszańce kur mięsnych ROSS 308. Stado liczące 9900 osobników podzielono na trzy grupy. W grupie kontrolnej kurom podawano standardową pełnoporcjową mieszankę przeznaczoną na okres produkcji nieśnej. Kury z grup doświadczalnych II i III otrzymywały mieszankę standardową z dodatkiem koncentratu owocowo-warzywno-ziołowego w ilości odpowiednio 1,5 i 3,0%. W 48 tygodniu życia kur przeprowadzono ocenę jakości 180 jaj wybranych losowo, uwzględniającą: skład morfologiczny jaj, grubość skorupy, indeks kształtu, ciężar właściwy, pH żółtka i białka, a także zawartość wybranych składników mineralnych w żółtku i białku. Zastosowany czynnik doświadczalny nie miał istotnego wpływu na budowę i skład jaja, aczkolwiek udział żółtka i skorupy wykazywał tendencję wzrostową. Stosunek białka do żółtka był korzystniejszy w grupach, w których kury żywiono mieszankami doświadczalnymi. Nie stwierdzono istotnych różnic w zawartości makropierwiastków w żółtku i białku jaj. Preparat roślinny istotnie obniżył zawartość żelaza w żółtku i białku oraz ołowiu, kadmu i chromu w żółtku, zwiększył natomiast zawartość cynku w obu częściach treści jaj.Pozycja Open Access Jakość jaj i wskaźniki wylęgowości strusi afrykańskich (Struthio camelus) w zależności od wieku ptaków(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego, 2011) Majewska, Danuta; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Biotechnologii i Hodowli ZwierzątMateriał doświadczalny stanowiły jaja wylęgowe pochodzące od 3, 4 i 5 letniego stada niebieskoszyich strusi afrykańskich utrzymywanych na prywatnej fermie w Polsce. Celem badań była: ocena jakości jaj z uwzględnieniem ich składu morfologicznego i chemicznego w kolejnych sezonach reprodukcyjnych, ocena wskaźników wylęgowości w aspekcie wieku ptaków, a także określenie wpływu grubości i porowatości skorupy na przebieg lęgu. Wraz z wiekiem ptaków stwierdzono wydłużanie się okresu nieśności, co wpłynęło na zwiększenie liczby zniesionych jaj. Cechy fizyczne i skład morfologiczny jaj nie ulegały istotnym zmianom w kolejnych sezonach reprodukcyjnych. Wiek niosek wpłynął na skład chemiczny jaj. Jaja ptaków starszych charakteryzowały się większą zawartością białka ogólnego i popiołu zarówno w żółtku jak i białku oraz tłuszczu w żółtku. Zawartość cholesterolu całkowitego w żółtku nie zmieniała się istotnie w kolejnych sezonach nieśności, natomiast profil kwasów tłuszczowych ulegał istotnym zmianom. Korzystniejszy stosunek kwasów nienasyconych do nasyconych stwierdzono w lipidach żółtka jaj ptaków najmłodszych. W trakcie trzyletniego okresu badań zmienił się znacząco skład mineralny jaj: w żółtkach jaj wzrosło stężenie podstawowych makropierwiastków, przy zmniejszającym się udziale większości mikropierwiastków. Wraz z wiekiem strusi poprawie uległo zapłodnienie i wskaźniki wylęgowości oraz zmniejszył się odsetek piskląt, którym udzielono pomocy w czasie kłucia. Skorupy jaj z których pisklęta wykluły się samodzielnie cechowała większa porowatość aniżeli skorupy po zarodkach zmarłych i pisklętach, którym udzielono pomocy w czasie kłucia.