Przeglądaj wg Autor "Sobek, Zbigniew"
Teraz wyświetlane 1 - 1 z 1
Wyników na stronę
Opcje sortowania
Pozycja Open Access Evaluation of Fattening and Slaughter Pigs Hybrid (JSR x PLW i JSR x PL)(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2014) Różańska-Zawieja, Jolanta; Nienartowicz-Zdrojewska, Anna; Konieczka, Anna; Sobek, Zbigniew; Katedra Genetyki i Podstaw Hodowli Zwierząt Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu; Katedra Genetyki i Podstaw Hodowli Zwierząt Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu; Katedra Hodowli i Produkcji Trzody Chlewnej, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu; Katedra Genetyki i Podstaw Hodowli Zwierząt Uniwersytet Przyrodniczy w PoznaniuOceniono parametry mięsności i jakości technologicznej tusz wieprzowych pochodzących z tuczu przemysłowego. Materiał badawczy stanowiło 4648 tusz, poddanych ocenie poubojowej w zakładach mięsnych na terenie Wielkopolski w latach 2006–2009. Tusze pochodziły od tuczników mieszańcowych z krzyżowania loch JSR z knurami ras polskich: wielkiej białej polskiej (wpb) i polskiej białej zwisłouchej (pbz). Obliczenia wg dwóch modeli liniowych wykonano z wykorzystaniem pakietu statystycznego SAS. Stwierdzono, że średnia masa ubijanych tuczników oraz ich mięsność wzrastała z każdym kolejnym rokiem urodzenia zwierząt, a tuczniki ubijane w pierwszej połowie roku charakteryzowały się istotnie lepszymi cechami tucznych.