Logo repozytorium
  • English
  • Polski
  • Zaloguj
    Nie pamiętasz hasła?
Logo repozytorium
    Zbiory i podzbiory
    Przeszukaj według
  • English
  • Polski
  • Zaloguj
    Nie pamiętasz hasła?
  1. Strona główna
  2. Przeglądaj wg autorów

Przeglądaj wg Autor "Strzelecki, Roman"

Teraz wyświetlane 1 - 4 z 4
Wyników na stronę
Opcje sortowania
  • Ładowanie...
    Miniatura
    PozycjaOpen Access
    The Impact of Cutting and Mulching Grapevine Regent on Yielding and Fruit Quality
    (Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2013) Ochmian, Ireneusz; Grajkowski, Józef; Chełpiński, Piotr; Strzelecki, Roman; Department of Horticulture, West Pomeranian University of Technology, Szczecin; Department of Horticulture, West Pomeranian University of Technology, Szczecin; Department of Horticulture, West Pomeranian University of Technology, Szczecin; Department of Horticulture, West Pomeranian University of Technology, Szczecin
    Badania przeprowadzono w latach 2010–2011, w Pracowni Sadownictwa Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie. Określono wpływ mulczowania gleby oraz liczby latorośli na łozie na jakość i wielkość plonu winorośli odmiany Regent. Krzewy posadzono w glebie gliniastej, III klasy bonitacyjnej, zasobnej w składniki mineralne. Ściółkowanie gleby okazało się niekorzystne ze względu na pogorszenie jakości owoców. Winogrona zawierały mniej ekstraktu (14,1%), więcej kwasów organicznych (0,90 g) i azotanów (83 mg) oraz niższym odczynem soku (3,25) w porównaniu z roślinami nie ściółkowanymi. Cięcie łozy na sześć oczek wpłynęło na uzyskiwanie większych gron, dłuższych (16,4 cm) i o większej masie (208 g) w porównaniu do gron zebranych z roślin prowadzonych na dziesięć pędów. Prowadzenie krzewów na krótsze łozy powodowało lepsze doświetlenie roślin, co wpłynęło na zwiększenie zawartości ekstraktu w owocach (15,8%) i obniżenie zawartości azotanów (71 mg). Owoce były również jędrniejsze (186 G), ciemniejsze (parametr L* 23,54) i o większej zawartości substancji odpowiedzialnych za barwę niebieską (parametr b* –12,19), wymagały natomiast większej siły do oderwania owocu od szypułki (119 G).
  • Ładowanie...
    Miniatura
    PozycjaOpen Access
    Jakość owoców dwóch odmian winorośli oraz wpływ sposobu ich maceracji na barwę moszczu
    (Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2012) Ochmian, Ireneusz; Chełpiński, Piotr; Rozwarski, Rafał; Strzelecki, Roman; Pantecki, Paweł; Angelov, Ludmil; Stalev, Bojan; Pracownia Sadownictwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Pracownia Sadownictwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Pracownia Sadownictwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Pracownia Sadownictwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Pracownia Sadownictwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Katedra Winiarstwa, Uniwersytet Rolniczy w Plovdiv, Bułgaria; Katedra Winiarstwa, Uniwersytet Rolniczy w Plovdiv, Bułgaria
    The research was conducted in the years 2010–2011 at the Fruit Farming Laboratory of the West Pomeranian University of Technology in Szczecin. Two cultivars of grapevine were examined, Regent and Cabernet Sauvignon. The size of clusters and fruits, the content of extract and organic acid and juice yield of the grape must obtained were examined. The changes of grape must colour in the process of warm (20–22oC) and cold (7–10oC) maceration were evaluated. It was shown that the Regent cultivar was characterized by larger fruits. Grapes from this cultivar also had a higher content of organic acids, vitamin C and yielded more juice, compared to Cabernet Sauvignon fruits. However, a lower extract content was found in Regent cultivar fruits. It was also found that the temperature of grape must maceration affects its colour. The release of dark dye from grape skins occurred more rapidly during warm maceration. More substances which give wine its red colour were found in the grape must prepared from Cabernet Sauvignon fruits. The measurement performed on the last day of maceration of both cultivars under analysis, regardless of the temperature at which this process was conducted, revealed the highest value of the b* parameter which defines the blue colour.
  • Ładowanie...
    Miniatura
    PozycjaOpen Access
    Porównanie jakości owoców trzech odmian porzeczki czarnej (Ribes nigrum L.) w zależności od ich wielkości
    (Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2013) Ochmian, Ireneusz; Dobrowolska, Agnieszka; Strzelecki, Roman; Kozos, Karolina; Katedra Ogrodnictwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Katedra Ogrodnictwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Katedra Ogrodnictwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Katedra Ogrodnictwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
    The research was conducted in the years 2010–2012 at the Fruit Farming Laboratory of the West Pomeranian University of Technology, Szczecin. The study involved blackcurrant cultivars of ‘Ben Alder’, ‘Sofijewskaja’ and ‘Tisel’ and consisted in the comparison of their respective fruit size and firmness, chemical composition, colours according to the size of fruit. After harvest yield was immiedately divided into small (<13 mm) and large fruits (>13 mm). From among of researched cultivars ‘Tisel’ characterised the major fruits; the large fruits in total yield was 79%, and the average weight of 100 of these fruits was 205 g. It was found that the small fruits of all tested cultivars were firmer (212 G mm) and less susceptible to damage (101 G mm) than large fruits (71 G mm). Among the tested varieties the most firm fruits were of ‘Ben Alder’ (234 G mm). Small fruits were also characterised by a higher acidity (3.24 g), lower pH of juice (3.24) while a higher content of vitamin C (182 mg). Small fruits were also darker and had darker pulp – parameter L*.
  • Ładowanie...
    Miniatura
    PozycjaOpen Access
    Porównanie wzrostu i plonowania truskawki odmiany 'Aga' uprawianej w glebie zasobnej, nawożonej nawozami o zróżnicowanym składzie chemicznym
    (Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2009) Ochmian, Ireneusz; Grajkowski, Józef; Popiel, Joanna; Strzelecki, Roman; Ostrowska, Krystyna; Katedra Sadownictwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Katedra Sadownictwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Katedra Sadownictwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Katedra Sadownictwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Katedra Sadownictwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
    The experiment conducted at Pomology Research Station of Szczecin Agricultural University permitted to compare the influence of the three fertilizers which have the differentiated chemical composition. Each fertilizer is water-soluble and can by use for fertilization, plant growth and yielding of ‘Aga’ strawberry cultivar. The used fertilizers were Agrasol F316, Kristalon orange and Ammonium nitrate which solution, used for the watering, had the highest EC 2.05 mS.cm–1. Plants fertilized by Agrasol F316 had the biggest leaf area from the one plant (first year of plant growing 2113 cm2, second year of plant growing 3377 cm2), and the biggest area of one leaf (first year of plant growing 81.3 cm2, second year of plant growing 70.2 cm2). In the second year of plant growing plants of this combination also had the highest yield of fruits from the one plant (250 g), in the first year of plant growing they had the highest mass weight (9.69 g). Fruit picked from the plants which were fertilized by Agrasol F316 and Ammonium nitrate had the highest firmness (198–261 G mm–1).
Dodatkowe informacje:
  • Polityka otwartego dostępu
  • Instrukcja deponowania dokumentów
  • Deklaracja dostępności
  • Formularz zgłoszenia dla osób niepełnosprawnych
Biblioteka Główna ZUT

ul. Ku słońcu 140, 71-073 Szczecin

logo projektu
Kontakt z nami

Z administratorami Repozytorium można się skontaktować w następujący sposób:

E-mail: dspace-admin@zut.edu.pl

oprogramowanie DSpace copyright © 2002-2025 LYRASIS

  • Ustawienia plików cookies
  • Polityka prywatności
  • Regulamin Repozytorium
  • Prześlij uwagi