Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa
Stały URI zbioru
Przeglądaj
Przeglądaj Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa wg Temat "bezpieczeństwo konsumenta"
Teraz wyświetlane 1 - 1 z 1
Wyników na stronę
Opcje sortowania
Pozycja Brak dostępu Owoce morza – źródło substancji odżywczych(SIGMA-NOT, 2021-03) Biernacka, Patrycja; Tokarczyk, Grzegorz; ; Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa. Katedra Technologii Rybnej, Roślinnej i GastronomicznejOwoce morza – frutti di mare – zyskują w Polsce coraz większą rzeszę zwolenników, chociaż nie są spożywane w takich ilościach jak ryby i przetwory z nich przygotowane. Konsumentom najczęściej kojarzą się z owocami morza skorupiaki takie, jak: krewetki, homary, kraby, oraz mięczaki np. małże, kalmary czy też ośmiornice, czyli najbardziej popularne nierybne surowce wodne. Są one cenione i poszukiwane przez konsumentów ze względu na specyficzne walory smakowe, jak i wartości odżywcze. Pomimo zalet są trudne w przygotowaniu, ze względu na możliwość szybkiego psucia się przy niewłaściwym przechowywaniu. Owoce morza dzięki zawartym w nich składnikom odżywczym powinny często gościć w jadłospisach, muszą tym samym spełniać wymagania związane przede wszystkim z bezpieczeństwem oraz jakością. Do zwiększenia popularności owoców morza w Polsce, oprócz prowadzonych hodowli niektórych gatunków, przyczynia się również większa ich dostępność w sklepach przy zachowaniu wysokiej jakości.