Wydanie 300(24) 2012
Stały URI dla kolekcji
Przeglądaj
Przeglądaj Wydanie 300(24) 2012 wg Temat "aglutynacja"
Teraz wyświetlane 1 - 1 z 1
Wyników na stronę
Opcje sortowania
Pozycja Open Access Occurrence and Biological Activity of Lectins in Seeds of Leguminous Plants and Cereals(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2012) Brinken, Anna; Piątek, Jarosław; Biel, Wioletta; Sagan, Zygmunt; Department of Animal Nutrition and Food, West Pomeranian University of Technology, Szczecin; Forensic Medicine Institute, Pomeranian Medical University in Szczecin; Department of Animal Nutrition and Food, West Pomeranian University of Technology, Szczecin; Forensic Medicine Institute, Pomeranian Medical University in SzczecinMateriał do badań stanowiły nasiona roślin strączkowych i ziarna zbóŜ. Występowanie lektyn określono na podstawie aktywności czerwonych krwinek ludzkich, szczurów laboratoryjnych i baranich traktowanych wyciągami z wymienionych nasion i ziarna oraz owocnika pieczarki (Agaricus campestris) jako kontroli metody. Aktywność biologiczną lektyn określono na podstawie największego stopnia rozcieńczenia wyciągu wywołującego jeszcze aglutynację erytrocytów. Badania wykazały występowanie lektyn w nasionach lędźwianiu, grochu i soczewicy oraz ich silniejszy wpływ na aglutynację erytrocytów szczura niŜ człowieka. Ze zbóŜ jedynie w Ŝycie ozimym Warko stwierdzono występowanie lektyn i słabą aglutynację erytrocytów ludzkich grupy A1 przy braku aglutynacji erytrocytów szczura i barana.