Przeglądaj wg Autor "Dobrowolska, Agnieszka"
Teraz wyświetlane 1 - 6 z 6
Wyników na stronę
Opcje sortowania
Pozycja Open Access The Fruits Quality Impact of Four Berry Plant Species and Their Maceration Period on the Quality of Wines(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2013) Ochmian, Ireneusz; Dobrowolska, Agnieszka; Chełpiński, Piotr; Mijowska, Kamila; Department of Horticulture, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Poland; Department of Horticulture, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Poland; Department of Horticulture, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Poland; Department of Horticulture, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, PolandPorównano jakość owoców czterech gatunków krzewów (porzeczka czerwona i czarna, jagoda kamczacka oraz borówka wysoka). Określono także wpływ długości czasu maceracji na barwę oraz skład chemiczny moszczu oraz win wytworzonych z tych owoców. Największymi owocami, o największej zawartości ekstraktu (17,1%), a jednocześnie o najmniejszej kwasowości (0,53 g · 100 g–1), były owoce borówki wysokiej. Owoce porzeczki czerwonej były najmniejsze, zawierały najmniej ekstraktu (11,2%) i związków polifenolowych (38,5 mg · 100 g–1). Wina otrzymane z owoców borówki wysokiej cechowały się zbyt niską kwasowością (2,4 g · L–1). Kwasowość wina otrzymanego z owoców porzeczki czarnej była bardzo wysoka (7,4 g · L–1), wysokie również było stężenie kwasu mlekowego (3,0 g · L–1). Najciemniejsze (L*22,38) były owoce jagody kamczackiej, a także pulpa z nich przygotowana (L*22,55). Najjaśniejszą pulpę otrzymano z owoców porzeczki czerwonej (L*34,56). W trakcie maceracji wszystkie pulpy ciemniały (parametr L*); nastąpiło wyługowanie związków barwnych ze skórki (parametry a* i b*). Przedłużanie czasu maceracji nasilało ten proces. Również wina w trakcie dojrzewania ciemniały. Wszystkie otrzymane wina zawierały znacznie mniej polifenoli niż owoce. Długość procesu maceracji miała niewielki wpływ na zawartość tych związków w winach.Pozycja Open Access Jakość owoców pięciu odmian persymony (Diospyros kaki)(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2013) Chełpiński, Piotr; Yordanov, Anton; Dobrowolska, Agnieszka; Rozwarski, Rafał; Ochmian, Ireneusz; Katedra Ogrodnictwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Katedra Sadownictwa, Uniwersytet Rolniczy w Plovdiv, Bułgaria; Katedra Ogrodnictwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Katedra Ogrodnictwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w SzczecinieResearch was conducted in 2010–2011 at the Fruit Growing Department of the West Pomeranian University of Technology in Szczecin and at the Research Station of Agricultural University in Plovdiv, where, in the spring of 2006, persimmon trees of ‘Sharon’, ‘Moro’, ‘Jiro C24276’, ‘Kaki Tipo’ and ‘Hyakume’ cultivars were planted. The capacity of the fruits, soluble solids, organic acidity, Vitamin C, NO3 and NO2 contents as well as the fruit coloring were compared in Szczecin after harvesting. It was noted that Kaki Tipo and Hyakume cultivars were characterized by the largest fruits with an average mass greater than 220 g, and with a height and diameter 70 mm. The fruits were characterized by a wide range of skin colour: from bright yellow-orange to dark orange. The fruits of the ‘Hyakume’ cultivar were the brightest (L* 63.19) and contained the most yellow pigment (b* 63.54). Small contents of organic acids (0.37–0.67 g citric acid per 100 g of fruit), nitrates (1.0–4.5 mg 100 g–1) and a nitrites (0.15–0.30 mg 100 g–1). Fruits were characterised by large differences in vitamin C content from 41mg (‘Hyakume’) to 98 mg (‘Sharon’) per 100 g of fruit but similar values for the content of extract (16.6–17.4%).Pozycja Open Access Porównanie jakości owoców trzech odmian porzeczki czarnej (Ribes nigrum L.) w zależności od ich wielkości(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2013) Ochmian, Ireneusz; Dobrowolska, Agnieszka; Strzelecki, Roman; Kozos, Karolina; Katedra Ogrodnictwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Katedra Ogrodnictwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Katedra Ogrodnictwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Katedra Ogrodnictwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w SzczecinieThe research was conducted in the years 2010–2012 at the Fruit Farming Laboratory of the West Pomeranian University of Technology, Szczecin. The study involved blackcurrant cultivars of ‘Ben Alder’, ‘Sofijewskaja’ and ‘Tisel’ and consisted in the comparison of their respective fruit size and firmness, chemical composition, colours according to the size of fruit. After harvest yield was immiedately divided into small (<13 mm) and large fruits (>13 mm). From among of researched cultivars ‘Tisel’ characterised the major fruits; the large fruits in total yield was 79%, and the average weight of 100 of these fruits was 205 g. It was found that the small fruits of all tested cultivars were firmer (212 G mm) and less susceptible to damage (101 G mm) than large fruits (71 G mm). Among the tested varieties the most firm fruits were of ‘Ben Alder’ (234 G mm). Small fruits were also characterised by a higher acidity (3.24 g), lower pH of juice (3.24) while a higher content of vitamin C (182 mg). Small fruits were also darker and had darker pulp – parameter L*.Pozycja Open Access Wpływ podłoży z dodatkiem zeolitu oraz perlitu na ukorzenianie sadzonek pędowych kolumnei szorstkiej (Columnea hirta Klotzsch et Hanst.)(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2011) Janicka, Dorota; Dobrowolska, Agnieszka; Katedra Ogrodnictwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Katedra Ogrodnictwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w SzczecinieThe aim of the study conducted in the years 2008–2009 was assessment of the effect of growing media on rooting of apical and leaf-bud cuttings of hairy columnea (Columnea hirta). Medium components included sphagnum peat, perlite and zeolite in the following variants: 1. deacidified sphagnum peat, 2. zeolite, 3. peat with zeolite 3:1 v/v, 4. peat with zeolite 1:1 v/v, 5. peat with zeolite 1:3 v/v, 6. perlite, 7. peat with perlite 3:1 v/v, 8. peat with perlite 1:1 v/v, 9. peat with perlite 1:3 v/v. After 6 weeks of rooting, the number of developed roots and their length, the number of roots longer than 3 cm, and also the number of offshoots developed by cuttings. Apical cuttings developed larger and more complicated root system than leaf-bud cuttings. The plants that were rooted in media with the addition of zeolite or perlite (25–50%) produced many roots. The number of long roots were the biggest in the medium peat + zeolite 3:1 v/v.Pozycja Open Access Wpływ zasolenia wybranych podłoży na wzrost i kwitnienie krwawnika pospolitego (Achillea millefolium L.) I krwawnika wiązówkowatego (Achillea filipendulina Lam).(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2012) Janicka, Dorota; Dobrowolska, Agnieszka; Katedra Ogrodnictwa, Pracownia Roślin Ozdobnych, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Katedra Ogrodnictwa, Pracownia Roślin Ozdobnych, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w SzczecinieExperiments which determined the influence of salinity and medium on the growth, development and quality of two yarrow species were conducted in the years 2008–2009. Achillea millefolium and Achillea filipendulina seedlings were sown in September, 7 months before the beginning of the experiments constituted the research material. Young plants in their vegetative phase were planted before April 10 in five substrates – deacidified peat was the first substrate; 10, 20 and 30% of zeolite was added to the three next ones, respectively, and a mixture of acidic peat and mineral soil 1:1 v/v constituted the last substrate. The Azofoska fertilizer was used at a dose of 5 g dm–3. 3 weeks after planting when the root system regenerated, the plants began to be watered with a NaCl solution with EC 6.3 mS cm, obtained by adding 3.4 g of NaCl to 1 dm3 of water. The salinization was performed for four consecutive weeks, once a week. For the fernleaf yarrow was used 300 ml, and for the common yarrow was used 500 ml of the working liquid per pot. The amount of the working liquid depended on the size of the pots. The salinization process was ended after phytotoxicity symptoms occurred on plants. It was found that the use of salt slightly stimulated the growth of the common yarrow and also increased the mass of the above-ground parts. Poorer and delayed flowering of plants treated with the NaCl solution was observed for the fernleaf yarrow. The partial browning and drying of shoot tips was observed in both species, which slightly reduced their decorative value.Pozycja Open Access Zawartość form przyswajalnych makroelementów w podłożach organicznych zastosowanych do uprawy fiołka rogatego (Viola cornuta L.) z grupy Patiola F1(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2013) Dobrowolska, Agnieszka; Janicka, Dorota; Zawadzińska, Agnieszka; Katedra Ogrodnictwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Katedra Ogrodnictwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Katedra Ogrodnictwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w SzczecinieAim of the study was to evaluate the content of available nutrients contained in the substrates with municipal sewage sludge, the peat, and in a base of coconut fiber in the cultivation of ornamental plants. Experiments were conducted in the years 2005–2007. They using six horned violet cultivars (Viola cornuta L.) from Patiola F1 group and four substrates: I – sphagnum peat, II – substrate from peat and compost 1 (1:1 v/v), III – substrate from peat and compost 2 (1 : 1 v/v), IV – coconut fibre. Compost 1 was prepared using municipal sewage sludge (35%), potato pulp (35%) and straw (30%). Compost 2 was prepared using municipal sewage sludge (35%), potato pulp (35%) and sawdust (30%). Composts after 10 months of composting were used in the research. It has been shown that composts made from municipal sewage sludge are rich in available forms of nutrients and the plants grown in them grow and develop properly without the need for top dressing fertilizer. Relatively high concentrations of NaCl and Cl content in media supplemented with sewage sludge compost does not adversely affect the development of the group violets F1 Patiola.