Prace doktorskie / habilitacyjne - open access
Stały URI dla kolekcji
Przeglądaj
Przeglądaj Prace doktorskie / habilitacyjne - open access wg Data wydania
Teraz wyświetlane 1 - 20 z 302
Wyników na stronę
Opcje sortowania
Pozycja Open Access Untersuchung der Oxydation auf der Eisen(111)-Flache mit hilfe langsamer Elektronen(Technische Universitat Dresden, 1977) Arabczyk, Walerian; Recknagel, Alfred promotor; Forker, Wolfgang promotor; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej; Technische Universitat Dresden; Technische Universitat DresdenPozycja Open Access Propozycja metodyki syntezy układu stablizacji kołysań bocznych statku za pomocą zbiornika aktywizowanego(Politechnika Szczecińska, 1982) Rozenberg, Leonard; Sołdek, Jerzy promotor; Politechnika Szczecińska. Wydział Budowy Maszyn i Okrętów. Instytut Okrętowy; Politechnika Szczecińska. Wydział Budowy Maszyn i Okrętów. Instytut OkrętowyPozycja Open Access Untersuchung der Segregation nichtmetallischer Elemente und ihres Einflusses auf die Oxydation der Eisen-(111)-Oberfläche mit Hilfe Elektronenspektrometrischer Methoden(Technische Universität Dresden, 1986) Arabczyk, Walerian; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej; Technische Universität DresdenPozycja Open Access Dobór podstawowych składników staliwa austenitycznego na elementy pieców do nawęglania(Politechnika Szczecińska, 1986) Piekarski, Bogdan; Wysiecki, Mieczysław promotor; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Inżynierii Mechanicznej i Mechatroniki; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Inżynierii Mechanicznej i MechatronikiPozycja Open Access Theoretical and experimental study on the behaviour of ship's roll tank stabilizer systems(Wilhelm Pieck University, Rostock, 1989) Rozenberg, Leonard; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział InformatykiPozycja Open Access Helium speech normalisation using analysis-synthesis method with separate processing of spectral envelope and fundamental frequency(Politechnika Szczecińska, 1998) Podhorski, Adam; Brykalski, Andrzej promotor; Politechnika Szczecińska. Wydział Elektryczny; Politechnika Szczecińska. Wydział ElektrycznyPozycja Open Access Analiza mikroflory wód i osadów dennych Zalewu Szczecińskiego w aspekcie wystepowania drożdży i grzybów drożdżopodobnych(Akademia Rolnicza w Szczecinie, 1998) Bogusławska-Wąs, Elżbieta; Dąbrowski, Waldemar promotor; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i RybactwaPróby osadów i wody pobierano w odstępach miesięcznych (kwiecień-grudzień) w latach 1995-1997. Analiza mikologiczna osadów obejmowała warstwę powierzchniową (1 cm) i kolejnych 5-7 cm. Analiza wody obejmowała warstwę przypowierzchniową i przydenną. Wszystkie badania ilościowe mikroflory analizowanych środowisk wykonano zgodnie z zalecanymi metodami. Wyizolowane drożdżaki identyfikowano metodami standartowymi na podstawie cech makro- i mikroskopowych oraz potwierdzano przynależność rodzajową i gatunkową przy wykorzystaniu API-testów. Ocenę aktywności enzymatycznej oparto na zestawie 19 hydrolaz z zastosowaniem substratów chromatogennych. Pomiary wskaźników fizyko-chemicznych wody ograniczono do temperatury, pH, tlenu i przewodności elektrolitycznej właściwej. Ustalono, że liczebność drożdżaków w osadach dennych Zalewu Szczecińskiego jest znacznie wyższa od ilości tych grzybów w wodzie. Najintensywniejszy rozwój grzybów w osadach przypada na okres wiosenny i możliwy jest również jesienią, w wodzie natomiast największą ilośc badanych mikroorganizmów stwierdzono w okresie letnim. Ustalono korelację pomiędzy ilością grzybów a przewodnictwem elektrolitycznym właściwym. Analiza jakościowa badanych mikocenoz wykazała, że dominującymi rodzajami drożdżaków w osadach i w wodzie były Candida i Rhodotorula, natomiast dominującymi gatunkami Candida famata i Rhodotorula glutinis. Wykazano, że badane szczepy grzybów charakteryzują się wysoką aktywnością proteolityczną, średnią lipolityczną i niską amylolityczną. W zakresie badanych enzymów rodzaju Rhodotorula był grupą grzybów o najwyższym stopniu aktywności. Materiał poddany analizie pochodził z czterech stałych miejsc na Zalewie Szczecińskim. Wyznaczone stacje badawcze różniły się między innymi warunkami hydrochemicznymi i biologicznymi oraz procesami mieszania wody.Pozycja Open Access Zastosowanie teorii Bitter'a do opisu zużycia abrazyjnego ferrytycznych stopów typu Fe-Cr-C w temperaturze 450° C(Politechnika Szczecińska, 1999) Drotlew, Andrzej; Wysiecki, Mieczysław promotor; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Inżynierii Mechanicznej i Mechatroniki; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Inżynierii Mechanicznej i MechatronikiZużycie materiałów w wyniku oddziaływania strumienia ścierniwa spotyka się w wielu dziedzinach techniki. Proces ten występuje w szerokim zakresie temperatur i kątów padania cząstek ściernych. Wykorzystując teorię Bittera, zaproponowano sposób postępowania umożliwiający prognozowanie odporności na ścieranie strumieniem ścierniwa materiałów w zadanych warunkach pracy. Badania wykonano w temperaturze 450°C, na grupie ferrytycznych stopów.Pozycja Open Access Różnice sezonowe w dynamice zmian stężeń hormonów płciowych i wybranych parametrów biochemicznych krwi u kóz anglo-nubijskich w okresie synchronizowanej rui(Akademia Rolnicza w Szczecinie, 2000) Błaszczyk, Barbara; Udała, Jan promotor; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Biotechnologii i Hodowli ZwierzątW pracy określono dynamikę zmian stężeń hormonów płciowych i wybranych parametrów krwi u kóz w czasie stymulowanej rui w sezonie i poza sezonem rozrodczym. Przeanalizowano zależności między badanymi cechami i określono czas owulacji na podstawie badania laparoskopowego jajników i wylewu LH. Badania wykonano na 24 kozach anglo-nubijskich poddanych stymulacji progestagenowej i PMSG. Uzyskane wyniki wskazują na potrzebę modyfikacji stosowanej metody w kierunku zwiększenia aktywności sekrecyjnej jajników w anestrus. Wykazane zależności między uwalnianiem E2, LH i PRL świadczą o współdziałaniu tych hormonów w regulacji owulacji. Zmiany stężeń glukozy i cholesterolu wskazują, że owulacja jest okresem wzmożonych przemian energetycznych. Stwierdzono sezonowe różnice w dobowym uwalnianiu melatoniny, które wydają się być związane z sekrecją estradiolu i tyroksyny. Wykazano, że owulacja występuje 22 godziny po piku LH i na tej podstawie zaproponowano, by termin pierwszego krycia mieścił się między 44 a 46 godziną, a drugiego między 54 a 56 godziną od wyciągnięcia gąbek.Pozycja Open Access Rewaloryzacja wielorodzinnej czynszowej zabudowy mieszkaniowej z drugiej połowy XIX-wieku (w oparciu o wybrane przykłady)(Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, 2000) Bizio, Krzysztof; Paszkowski, Zbigniew promotor; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Budownictwa i Architektury; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Budownictwa i ArchitekturyPozycja Open Access Widłonogi z rodzaju Achtheres (Copepoda: Lernaeopodidae) - próba wyjaśnienia przynależności gatunkowej form pasożytujących u okonia (Perca fluviatilis) i sandacza (Sander lucioperca)(Akademia Rolnicza w Szczecinie, 2001) Kempter, Jolanta; Piasecki, Wojciech promotor; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i RybactwaPozycja Open Access Ocena poziomu degradacji chemicznej gleb w wyniku wieloletniej produkcji kabli i możliwości ich remediacji(Akademia Rolnicza w Szczecinie,, 2001) Kiepas-Kokot, Anna; Zabłocki, Zdzisław promotor; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Kształtowania Środowiska i RolnictwaPozycja Open Access Wpływ wybranych parametrów konstrukcji na niektóre cechy eksploatacyjne dwukadłubowego statku morskiego o dużej prędkości(Politechnika Szczecińska, 2001) Sekulski, Zbigniew; Jastrzębski, Tadeusz promotor; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Techniki Morskiej i Transportu; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Techniki Morskiej i TransportuW pracy podjęto problematykę projektowania konstrukcji statków szybkich ze względu na oczekiwane cechy eksploatacyjne. Postawiono dwie tezy: pierwszą - o możliwości znalezienia w zbiorze wariantów dopuszczalnych wariantu optymalnego, drugą - o istnieniu istotnej zależności między cechami eksploatacyjnymi a parametrami konstrukcji - geometrii i materiału. Zastosowano metodykę eksperymentalnych badań komputerowych. Przeprowadzono niezbędne badania identyfikacyjne. Opracowano własny algorytm wyszukiwania wariantów optymalnych, którego podstawowym modułem jest oryginalne rozwiązanie zastosowania metody algorytmu genetycznego oraz algorytm prognozowania cech eksploatacyjnych odszukanych wariantów o optymalnej konstrukcji. Sformułowano modele obliczeniowe. Zbudowano i pozytywnie przetestowano system programów komputerowych realizujących opracowane algorytmy. Przeprowadzono serie obliczeń badawczych. Opracowano wnioski naukowe i praktyczne oraz perspektywy dalszych badań. Uznano, że udowodniono postawione na wstępie pracy tezy badawcze oraz osiągnięto zakładane cele naukowe oraz utylitarne.Pozycja Open Access Wpływ temperatury na tempo i przebieg embriogenezy u ryb(Akademia Rolnicza w Szczecinie, 2001) Bonisławska, Małgorzata; Winnicki, Aleksander promotor; Akademia Rolnicza w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa; Akademia Rolnicza w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa;Badania przebiegu embriogenezy w jajach ryb inkubowanych w różnych temperaturach wykazały że: 1) czas rozwoju zarodkowego mierzony w jednostkach termicznych trwa najdłużej w temperaturach najniższych, średnio w optymalnych i najkrócej w skrajnie wysokich, charakterystycznych dla rozrodu danego gatunku; 2) największy odsetek wylęgniętych osobników w dobrej kondycji pochodził zawsze z jaj inkubowanych w przedziałach temperaturach optymalnych dla danych gatunków ryb; 3) proces wykluwania się zarodków w próbie (miocie) i długość jego w czasie uzależniony jest od termiki wody, a wykluwające się osobniki poszczególnych gatunków, w zależności od pory roku w jakiej rozwój przebiegał różnią się stadium rozwoju i stopniem przygotowania do samodzielnego bytowania w wodzie; 4) zastosowanie współczynnika S/V (powierzchnia:objętość) umożliwiło wykrycie zależności między jego wartością a tempem rozwoju, gdyż ta wartość ma bezpośrednie przełożenie na ilość dyfundującego O2 do wnętrza jaj w warunkach zróżnicowanej termiki inkubacji.Pozycja Open Access Zmienność cech powierzchniowych listeria monocytogenes pod wpływem warunków środowiskowych(Akademia Rolnicza w Szczecinie, 2002) Iwański, Robert Zbigniew; Dąbrowski, Waldemar promotor; Akademia Rolnicza w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa; Akademia Rolnicza w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i RybactwaPozycja Open Access Wpływ dodatku β-karotenu oraz zwiększonej ilości selenu i witaminy E na użytkowość rozpłodową młodych knurów(Akademia Rolnicza w Szczecinie, 2002) Kołodziej-Skalska, Anita; Jacyno, Eugenia promotor; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Biotechnologii i Hodowli ZwierzątBadania przeprowadzono na 60 knurach linii 990. W 70 dniu życia knurki podzielono na trzy grupy po 20 knurków w każdej z grup: I - kontrolna, II - otrzymująca dodatek 20 mg β - karotenu, III - otrzymująca dodatek 0,3 mg Se oraz 30 mg witaminy E. Wszyskie grupy żywione były jednakową mieszanką pełnoporcjową i wraz z premiksem otrzymywały 0,2 mg Se i 30 mg witaminy E. W związku z powyższym grupa III otrzymywała łącznie 0,5 mg Se i 60 mg witaminy E. Test żywieniowy trwał od 70 do 180 dnia życia knurków. W trakcie doświadczenia określono następujące cechy badanych knurków: masę ciała w 70 i 180 dniu życia knurków, przyrost dzienny, wykorzystanie paszy na kg przyrostu, indeks selekcyjny, wielkość jąder w 70 i 180 dniu życia knurków, aktywność płciową, cechy ilościowe i jakościowe nasienia, aktywność AspAT w osoczu nasienia aktywność GSH-Px i zawartość selenu w osoczu nasienia i surowicy krwi. Knurki otrzymujące dodatek β - karotenu uzyskały istotnie lepsze (P<-0,05) wykorzystanie paszy na kg przyrostu oraz istotnie wyższy (P<-0,05) indeks selekcyjny oceny przeżyciowej. Dodatek β - karotenu wpłynął również korzystnie na aktywność płciową knurków oraz cechy jakościowe nasienia, choć nie stwierdzono różnic statystycznie istotnych. Łączny dodatek 0,5 mg Se i 60 mg witaminy E w grupie III wpłynął istotnie (P<-0,05) na koncentrację i ogólną liczbę plemników w porównaniu z knurkami pozostałych grup. W porównaniu do grupy I knurki grupy III uzyskały istotnie niższy (P<-0,05) procent plemników ze zmianami głównymi i podrzędnymi. Grupa III charakteryzowała się również istotnie wyższym (P<-0,01) procentem plemników z prawidłowym akrosomem, oraz istotnie wyższym (P<-0,01) testem oporności osmotycznej (ORT) w porównaniu do pozostałych grup. Dodatek 0,5 mg Se i 60 mg wit. E wpłynął korzystnie na cechy jakościowe i ilościowe nasienia młodych knurów. W grupie III dwukrotnie niższa, choć nie potwierdzona statystycznie, była aktywność AspAT, co dowodzi że selen skutecznie chronił plemniki przed uszkodzeniem błon komórkowych. Zawartość selenu w osoczu nasienia knurków grupy III była istotnie wyższa (P<-0,05) niż w grupie kontrolnej. Natomiast aktywność GSH-Px w osoczu nasienia knurków grupy III była istotnie niższa w grupie kontrolnej.Pozycja Open Access Wpływ suplementacji przetworzonej diety witaminami na przemiany węglowodanowo-lipidowe u szczura(Akademia Rolnicza w Szczecinie, 2002) Sadowska, Joanna; Friedrich, Mariola promotor; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i RybactwaCelem pracy było określenie wpływu kontrolowanej i niekontrolowanej suplementacji witaminami diety, w której pełne ziarna pszenicy, kukurydzy i kasza jęczmienna (dieta standard) zostały zastąpione mąką i sacharozą (dieta zmodyfikowana), na: stężenia wybranych składników krwi (glukoza, triacyloglicerole, cholesterol), zmiany masy ciała, odkładanie tłuszczu okołonarządowego i skład jego kwasów tłuszczowych, a także skład chemiczny tkanki mięśniowej u szczura. Doświadczenie przeprowadzono w wiwarium Zakładu Fizjologii Żywienia Człowieka na 180 samcach i 180 samicach szczura w 8 miesiącu życia. Zwierzęta podzielono na 4 grupy: I - żywiona dietą standard, II - dietą zmodyfikowaną, III - dietą zmodyfikowaną + suplementacja niekontrolowana, IV - dietą zmodyfikowaną + suplementacja kontrolowana. Stwierdzono, że niekontrolowana suplementacja diety obniżała pobieranie paszy i stężenie glukozy, podwyższała stężenia lipoprotein krwi, prowadziła do gromadzenia mięśniowej i okołonarządowej tkanki tłuszczowej i zmieniała jej skład kwasów tłuszczowych. Suplementacja kontrolowana podwyższała stężenia lipoprotein krwi i prowadziła do gromadzenia tłuszczu okołojelitowego u samców.Pozycja Open Access Wpływ mieszanek przyprawowych na przemiany związków azotowych w dojrzałych serach podpuszczkowych w czasie przechowywania(Akademia Rolnicza w Szczecinie, 2002) Dmytrów, Izabela; Jasińska, Małgorzata promotor; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i RybactwaAnalizowano wpływ mieszanek przyprawowych stosowanych w serowarstwie na przemiany związków azotowych dojrzałych serów podpuszczkowych w okresie przydatności do spożycia (określonym przez producenta) w czasie chłodniczego przechowywania. Przebadano sery podpuszczkowe dojrzewające z dodatkiem i bez dodatku mieszanek przyprawowych wyprodukowane przez 4 producentów krajowych (salami, śmietanowy, strzelecki, Rarytas). Jakość sensoryczną serów badawczych oceniano metodą opisową na podstawie Polskiej Normy i Norm Zakładowych uwzględniając następujące wyróżniki: kształt, wygląd skórki, barwa, konsystencja, tekstura, oczkowanie, smak i zapach serów. Analiza chemiczna wykonana w początkowym i końcowym okresie przechowywania obejmowała oznaczenie zawartości wody, tłuszczu oraz soli kuchennej. O stopniu zaawansowania przemian biochemicznych związków azotowych wnioskowano na podstawie oznaczeń zawartości azotu rozpuszczalnego i niebiałkowego w ekstrakcie kwasu trichlorooctowego metodą Kiejdahla oraz azotu aminowego metodą Pope'a i Stevens'a. Każdorazowo w badanych serach oznaczono kwasowość czynną oraz miareczkową w °SH. Do oceny stopnia degradacji poszczególnych frakcji kazeiny wykorzystano elektroforezę na żelu poliakrylamidowym (SDS-PAGE). Sery podpuszczkowe z przyprawami charakteryzowały się intensywniejszą barwą, twardszą konsystencją, oraz pikantnym i bardziej słonym smakiem. Mieszanki przyprawowe nie wywierały istotnego wpływu na kwasowość miareczkową analizowanych serów, natomiast sery z dodatkiem przypraw osiągały, na ogół, niższe pH. We wszystkich badanych serach obserwowano stały przyrost zawartości N-rozpuszczalnego i generalnie istotnie więcej tej formy azotu zawierały sery z dodatkiem przypraw. Zawartość N-aminowego i N-niebiałkowego pozostawała bez jednoznacznego wpływu zastosowanych mieszanek przyprawowych. W serach podpuszczkowych dojrzewających następował dalszy rozkład frakcji kazeinowych, a przyprawy na ogół nie miały wpływu na jego przebieg.Pozycja Open Access Wartość odżywcza białka nasion wybranych odmian grochu oraz ocena ich udziału, jako źródło białka w zestawach paszowych dla zwierząt monogastrycznych(Akademia Rolnicza w Szczecinie, 2002) Biel, Wioletta; Petkov, Krum promotor; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Biotechnologii i Hodowli ZwierzątPozycja Open Access Ciągłość kulturowa w kształtowaniu przestrzeni miejskiej : charakterystyka i metoda oceny jakości i zmienności tej przestrzeni. + Diagram ciągłości przestrzennej(Wydawnictwo Uczelniane Politechniki Szczecińskiej, 2002) Marzęcki, Waldemar; Politechnika Szczecińska. Wydział Budownictwa i Architektury