Wydanie 269(9) 2009
Stały URI dla kolekcji
Przeglądaj
Przeglądaj Wydanie 269(9) 2009 wg Temat "barwa"
Teraz wyświetlane 1 - 1 z 1
Wyników na stronę
Opcje sortowania
Pozycja Open Access Wpływ kwasów askorbinowego i cytrynowego na barwę przecierów warzywnych podczas sterylizacji(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2009) Przybylska, Sylwia; Katedra Technologii Żywności, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w SzczecinieThere was examined the influence of citric acid (in concentrations of 0.5 and 1%) and ascorbic acid (in concentrations of 0.025 and 0.05%) on changes in colour of sterilized (118 and 121ºC) vegetable pulps. Obtained results of colour objective estimation (verified statistically) displayed that the addition of citric and ascorbic acids caused significant changes in colour parameters L*, a*, b*. The increase of antioxidants concentrations higher redness of colour in products and caused stabilization of carotenoid pigments. However, citric acid showed stronger influence on durability of pulps colour than ascorbic acid.