Prace doktorskie / Habilitacyjne (WNoŻiR)
Stały URI dla kolekcji
Przeglądaj
Przeglądaj Prace doktorskie / Habilitacyjne (WNoŻiR) wg Tytuł
Teraz wyświetlane 1 - 20 z 36
Wyników na stronę
Opcje sortowania
Pozycja Open Access Analiza mikroflory wód i osadów dennych Zalewu Szczecińskiego w aspekcie wystepowania drożdży i grzybów drożdżopodobnych(Akademia Rolnicza w Szczecinie, 1998) Bogusławska-Wąs, Elżbieta; Dąbrowski, Waldemar promotor; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i RybactwaPróby osadów i wody pobierano w odstępach miesięcznych (kwiecień-grudzień) w latach 1995-1997. Analiza mikologiczna osadów obejmowała warstwę powierzchniową (1 cm) i kolejnych 5-7 cm. Analiza wody obejmowała warstwę przypowierzchniową i przydenną. Wszystkie badania ilościowe mikroflory analizowanych środowisk wykonano zgodnie z zalecanymi metodami. Wyizolowane drożdżaki identyfikowano metodami standartowymi na podstawie cech makro- i mikroskopowych oraz potwierdzano przynależność rodzajową i gatunkową przy wykorzystaniu API-testów. Ocenę aktywności enzymatycznej oparto na zestawie 19 hydrolaz z zastosowaniem substratów chromatogennych. Pomiary wskaźników fizyko-chemicznych wody ograniczono do temperatury, pH, tlenu i przewodności elektrolitycznej właściwej. Ustalono, że liczebność drożdżaków w osadach dennych Zalewu Szczecińskiego jest znacznie wyższa od ilości tych grzybów w wodzie. Najintensywniejszy rozwój grzybów w osadach przypada na okres wiosenny i możliwy jest również jesienią, w wodzie natomiast największą ilośc badanych mikroorganizmów stwierdzono w okresie letnim. Ustalono korelację pomiędzy ilością grzybów a przewodnictwem elektrolitycznym właściwym. Analiza jakościowa badanych mikocenoz wykazała, że dominującymi rodzajami drożdżaków w osadach i w wodzie były Candida i Rhodotorula, natomiast dominującymi gatunkami Candida famata i Rhodotorula glutinis. Wykazano, że badane szczepy grzybów charakteryzują się wysoką aktywnością proteolityczną, średnią lipolityczną i niską amylolityczną. W zakresie badanych enzymów rodzaju Rhodotorula był grupą grzybów o najwyższym stopniu aktywności. Materiał poddany analizie pochodził z czterech stałych miejsc na Zalewie Szczecińskim. Wyznaczone stacje badawcze różniły się między innymi warunkami hydrochemicznymi i biologicznymi oraz procesami mieszania wody.Pozycja Open Access Badania modelowe nad oceną możliwości prozapalnego wpływu zmiany składu diety i różnych sposobów jej uzupełniania wybranymi witaminami z grupy B(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego, 2015) Goluch-Koniuszy, Zuzanna; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i RybactwaJednym z czynników wpływających na ryzyko rozwoju procesu zapalnego w ustroju jest stres oksydacyjny, generowany m.in. przez hiperglikemię spowodowaną nadmiernym spożyciem żywności przetworzonej i oczyszczonej zawierającej cukry proste. Obserwowany w społeczeństwie wzrost spożycia takiej żywności związany jest równocześnie z niewystarczającym spożyciem witamin z grupy B, biorących m.in. udział w metabolizmie tych składników diety. Celem pracy była ocena wpływu zmodyfikowania składu diety (polegającego na izokalorycznym zastąpieniu pełnych ziaren pszenicy i kukurydzy białą mąką typ 500 i sacharozą), oraz różnych sposobów uzupełniania tak zmienionej diety wybranymi witaminami, których została ona pozbawiona (B1, B2, B6, niacyna), na ryzyko powstawania miejscowych i ogólnych procesów zapalnych. Badania przeprowadzano na 40 samcach szczura rasy Wistar, które podzielono na cztery grupy i żywiono przez sześć tygodni doświadczenia paszami: pierwsza grupa paszą podstawową (PP), grupy: druga, trzecia i czwarta, paszą zmodyfikowaną (PZ), w której 83,5% pszenicy obecnej w PP zostało zastąpione mąką pszenną (typ 500), a 50% kukurydzy - sacharozą. Zwierzęta z pierwszej grupy (PP) i drugiej (PZ) otrzymywały do picia wodę. Zwierzęta z trzeciej grupy (PZ + suplementacja uzupełniająca SU) otrzymywały w roztworze wodnym ilości witamin: 0,94 mg B1, 0,48 mg B2, 0,5 mg B6, 1,9 mg niacyny, tak aby uzupełnić różnice powstałe po zamianie składników diety, co imitowało wzbogacanie żywności. Zwierzęta z czwartej grupy (PZ + suplementacja nadmiarowa SN) otrzymywały do picia następujące ilości witamin: 3,1 mg B1, 2,3 mg B2, 2,4 mg B6 oraz 6,65 mg niacyny. W ilościach tych uwzględniono zarówno różnice w zawartości witamin pomiędzy PP a PZ, jak i ilość 2-4-krotnie przekraczającą normy RDA dla ludzi w przeliczeniu na zapotrzebowanie dla szczura, co imitowało suplementowanie diety przez ludzi profilaktyczną dawką tych witamin zawartą w preparatach farmaceutycznych typu B-compositum lub B-complex. Sumarycznie podawana ilość witamin w tej grupie przekraczała 2-4-krotnie (w zależności od rodzaju witaminy: B1- 2,3 razy, B2-3,8 razy, B6-3,8 razy, niacyny- 2,5 razy) zalecane dzienne spożycie. Wykazano, że zmiana składu diety, polegająca na zamianie pełnych ziaren zbóż na mąkę pszenną i sacharozę, przy prawidłowej wielkości spożycia, nie wpływała istotnie na parametry będące wskaźnikami procesów prozapalnych. Uzupełnianie zmodyfikowanej diety syntetycznymi witaminami B1, B2, B6 i niacyną, w ilościach uzupełniających różnice powstałe po zamianie składników diety, stymulując wzrost liczby neutrofili, glikemię, powstawanie stresu oksydacyjnego i oksydację frakcji LDL-C oraz powodując zmiany w metabolizmie białkowym i lipidowym, było przyczyną przewlekłego procesu zapalnego manifestującego się w wątrobach badanych zwierząt naciekami zapalnymi i włóknieniem przechodzącym w marskość. Zastosowane uzupełnianie nadmiarowe diety ww. witaminami przyczyniło się do wystąpienia ostrego odczynu zapalnego u badanych zwierząt, co manifestowało się reakcją ostrej fazy mającej na celu przywrócenie homeostazy ustroju, jednak obserwowany istotny wzrost stężenia frakcji oxLDL-C mógł predestynować do powstawania w naczyniach zmian aterogennych. W świetle uzyskanych wyników i w kontekście rosnącego spożycia przez społeczeństwo żywności przetworzonej zasadne wydaje się zwrócenie uwagi na coraz częstsze jej wzbogacanie w witaminy, których w procesach technologicznych zostaje ona pozbawiona.Pozycja Brak dostępu Białko i polisacharydy z makuchu lnianego jako substancje funkcjonalne w procesie tworzenia emulsji oraz proszków do zastosowań spożywczych(Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, 2022) Drozłowska, Emilia; Bartkowiak, Artur promotor; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i RybactwaPozycja Open Access Biologiczna charakterystyka porównawcza gamet i wylęgu łososia (Salmo slar L.) reintrodukowanego do wód Polski Północnej(Akademia Rolnicza w Szczecinie, 2007) Biernaczyk, Marcin; Formicki, Krzysztof promotor; Akademia Rolnicza w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa; Akademia Rolnicza w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i RybactwaPozycja Brak dostępu Bioróżnorodność i potencjał toksynotwórczy koagulazo-ujemnych gronkowców (CNS) wyizolowanych z mleka(Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, 2019) Helak, Izabela; Daczkowska-Kozon, Elżbieta promotor; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i RybactwaPozycja Brak dostępu Charakterystyka biologiczno-eksploatacyjna miętusa (Lota lota L.) z estuarium Odry(Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, 2020) Opanowski, Artur; Stepanowska, Katarzyna promotor; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i RybactwaMiętus (Lota lota) jest jedynym gatunkiem słodkowodnym należącym do ryb dorszokształtnych. Pomimo że jest on szeroko rozpowszechniony okołobiegunowo, na północnej półkuli, to wielkość poszczególnych populacji na świecie zdaje się maleć. W niektórych rejonach uważa się, że miętus całkowicie wyginął. Jednym z obszarów, gdzie do niedawna miętus występował w stosunkowo dużej ilości były wody Estuarium Odry. Polskie połowy tego gatunku zgłaszane do FAO prawie całkowicie równały się wielkościom połowów prowadzonych w wodach Estuarium Odry. Postanowiono zatem zbadać cechy biologiczne oraz charakterystykę eksploatacji miętusa z Estuarium Odry. Bazując na danych połowowych z lat 2004-201 2 wykonano analizę eksploatacji miętusa. Dodatkowo w okresie 2007-2009 przeprowadzono szczegółowe badania miętusów pochodzących z połowów gospodarczych prowadzonych na jeziorze Dąbie. Do tego celu pozyskano 729 osobników miętusa złowionych między grudniem 2007 a grudniem 2009. Ryby zostały zmierzone izważone. Pozyskano otolity w celu zbadania wieku i tempa wzrostu . Zbadano współczynniki kondycji Fultona i Clark oraz ich zmiany w poszczególnych miesiącach roku. Zważono wątroby w celu określenia zmian indeksu hepatosomatycznego. Ponadto pobrano gonady do badań płodności oraz oznaczenia indeksu gonadosomatycznego. Jak również pobrano żołądki w celu przeanalizowania pokarmu miętusa. Na podstawie badań można stwierdzić, że osobniki należące do populacji miętusa z wód Estuarium Odry, w porównaniu z miętusami z innych rejonów świata, są jednymi z najszybciej rosnących. Jednocześnie zauważono, że tempo wzrostu poszczególnych osobników było bardzo zróżnicowane. W tych samych grupach wieku największe osobniki były nawet trzykrotnie większe niż osobniki najmniejsze. Jednocześnie miętusy z Estuarium Odry są stosunkowo krótko żyjące. Najstarsze pozyskane osobniki należały do grupy wieku 5+. U 9,13% osobników stwierdzono występowanie skrystalizowań występujących w budowie otolitów. Zmiany najczęściej zaczynały się w okolicach drugiego pierścienia przyrostu rocznego. Nie zauważono by zmiany te miały wpływ na kondycję badanych osobników. Wiele z takich osobników żyło ze zmianami przez kilka lat. Może to sugerować, że zmiany krystalizacyjne w otolitach miętusów nie mają dużego wpływu na przeżywalność w środowisku. U miętusów, których rozwój embrionalny mógł zachodzić w okresie występowania wysokiej temperatury wody (2007 rok) zauważono zmianę proporcji płci w porównaniu z innymi latami. Dla osobników pochodzących z tarła w latach 2004-2006 proporcja samce:samice wynosiła 1:1,17-1,23 . Dla miętusów pochodzących z 2007 roku proporcja samców do samic spadła do 1:O,79. O ile możliwe występowanie takiej sytuacji opisywane było u kilkudziesięciu gatunkówjednak dotyczyło to badań laboratoryjnych. Jest to drugi przypadek zauważenia wpływu temperatury na proporcję płci u ryb pochodzących z dzikiej populacji. Dojrzałość płciową miętus osiągał przy długości 30 cm, co odpowiada wiekowi 2 lat życia. Płodność miętusów była bardzo wysoka. Średnia płodność absolutna wynosiła 844 tys. jaj, a maksymalna 2142 tys. jaj. Natomiast średnia płodność względna wyniosła 742 tys. jaj na 1 kg masy ciała samicy. Maksymalna płodność względna wyniosła 1424 tys. jaj na 1 kg masy ciała samicy. Nie zauważono osobników pomijających tarło. Wartości indeksu gonadosomatycznego GSI były wyższe u samców. Najwyższe średnie wartości GSI u samców występowały w listopadzie: 17,28%. U samic najwyższa wartość GSI występowała w grudniu i wynosiła 16,38%. Natomiast maksymalne wartości zauważone u samic to 22,60%, u samców zaś 26,25%. Miętus w wodach Estuarium Odry odżywia się głównie rybami, przede wszystkim rybami okoniowatymi. W mniejszym stopniu odżywia się bezkręgowcami. W okresie występowania wysokich temperatur wody latem, miętus zmniejsza tempo pobierania pokarmu. Przekłada się to na duży spadek wartości współczynników kondycji i indeksu hepatosomatycznego HSI. Jednak część osobników w okresie wczesnej jesieni charakteryzowała się wysokimi współczynnikami kondycji i wartościami HSI bliskimi maksymalnych, co może wskazywać, że osobniki te przebywały w okresie lata w obszarach ze stosunkowo chłodną wodą pozwalającą na wysokie tempo pobierania pokarmu. Takimi obszarami mogą być północne części Zalewu Szczecińskiego. Osobniki dorosłe żerują w zasolonych wodach Zale'U Szczecińskiego a na tarło wpływają do wód słodkich. Największe połowy miętusa występują wczesną wiosną : w marcu ikwietniu oraz jesienią: od października do grudnia. Jeśli połowy były prowadzone w grudniu to najwyższa wydajność połowowa występowała w tym miesiącu. I była ona kilkukrotnie wyższa niż w innych miesiącach z wysokimi połowami. Największe połowy miętusa prowadzone były przez rybaków z bazy rybackiej w Trzebieży najwyższa wydajność połowów występowała zaś u rybaków z bazy rybackiej w Stołczynie i w Dąbiu (jezioro Dąbie) oraz z bazy rybackiej w Lubinie (północna część Zalewu Szczecińskiego). Wprowadzenie środków ochronnych poprzez wyznaczenie okresu ochronnego i wymiaru ochronnego w 20 11 roku nie miało istotnego wpływu na stan zasobów miętusa w kolejnych latach. Nie stwierdzono by presja połowowa na poziomie z badanych lat miała istotny wpływ na stan populacji miętusa. Wielkość populacji tego gatunku zależy głównie od warunków środowiskowych. Wysoka temperatura wody w okresie rozwoju ikry wpływa negatywnie na stan populacji miętusa w następnych latach, co też zauważono dla osobników pochodzących z tarła w 2007 roku. W połowach występowało niewiele takich osobników z 2007 roku kiedy to w styczniu i lutym wystąpiła duża liczba dni z temperaturą powyżej S°C. Ponadto znaleziono zależność pomiędzy wielkością połowów miętusa a średnią liczbą dni z temperaturą wody powyżej 4°C i S°C w styczniu i lutym, 2 i3 lata przed połowami. Dla zależności między wielkością połowów a średnią liczbą dni z temperaturą 4°C współczynnik R2 wyniósł 0,7494, a dla liczby dni z temperaturą S°C R2 wyniósł 0,6308. Postępujące zmiany klimatu w szczególności poprzez występowanie cieplejszych zim, a tym samym cieplejszej wody w okresie rozrodu, mogą mieć istotny negatywny wpływ na stan zasobów miętusa w wodach Estuarium Odry.Pozycja Brak dostępu Charakterystyka mięsa raka pręgowateg (Faxonius limosus, Rafinesque, 1817) jako potencjalnego źródła surowca dla przetwórstwa(Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, 2021) Śmietana, Natalia; Panicz, Remigiusz promotor; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i RybactwaPozycja Open Access Detection of Herpesvirus anguillae (AngHV-1) in north-western Poland - a new challenge for the existing stock management recommendations for the european eel (Anguilla anguilla)(Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, 2017) Tuan, Nguyen Thuc; Kiełpińska, Jolanta promotor; Panicz, Remigiusz Andrzej promotor; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i RybactwaPozycja Open Access Detekcja, wektory oraz elementy biologii carp edema virus (CEV) w aspekcie hodowli karpia w Polsce(Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, 2023) Adamkowska, Natalia Monika; Kiełpińska, Jolanta promotor; Panicz, Remigiusz promotor pomocniczy; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i RybactwaPozycja Open Access Długotrwałe efekty stosowania diety odchudzającej w autorskiej modyfikacji u pacjentów po zabiegu wprowadzenia balonu żołądkowego(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2019) Balejko, Edyta; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i RybactwaPozycja Brak dostępu Fauna pasożytnicza sielawy Coregonus albula (Linnaeus, 1758) z wybranych jezior województwa zachodniopomorskiego(Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, 2018) Linowska, Angelika; Sobecka, Ewa promotor; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i RybactwaPozycja Brak dostępu Identyfikacja, serogrupy i geny wirulencji L. monocytogenes izolowanych z żywności i środowisk pokrewnych(Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, 2018) Muskalska, Kamila Beata; Dąbrowski, Waldemar promotor; Szymczak, Barbara promotor; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i RybactwaPozycja Open Access Innowacyjne metody otrzymywania kompozytowej folii z poli(kwasu mlekowego) do pakowania żywności o polepszonych właściwościach barierowych(Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, 2013) Jędra, Filip; Bartkowiak, Artur promotor; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i RybactwaPozycja Open Access Mykobiota związane z nymfeidami wybranych stanowisk Pobrzeża Szczecińskiego(Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, 2019) Rybińska, Aleksandra; Mazurkiewicz-Zapałowicz, Kinga promotor; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i RybactwaPozycja Open Access Ocena jakości wody pitnej pochodzącej z ujęć dla miasta Szczecina pod kątem obecności wybranych ksenobiotyków(Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, 2022) Cybulski, Jacek; Witczak, Agata promotor; Pokorska, Kamila promotor; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i RybactwaPozycja Open Access Ocena spożycia i stanu zaopatrzenia organizmu w witaminę D oraz potencjału antyoksydacyjnego u osób zdrowych i chorych na niektóre choroby cywilizacyjne z województwa zachodniopomorskiego(Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, 2019) Heberlej, Angelika Nina; Seidler, Teresa promotor; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i RybactwaPozycja Brak dostępu Ocena wpływu korekty diety i nadzoru żywieniowego na samopoczucie oraz parametry antropometryczne i wybrane wskaźniki przemiany węglowodanowo-lipidowych osób zaburzonych psychicznie - mieszkańców całodobowego domu pomocy społecznej(Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, 2019) Fugiel, Joanna; Friedrich, Mariola promotor; Goluch, Zuzanna promotor; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa; Uniwersytet Ekonomiczny we WrocławiuPozycja Open Access Ocena wpływu zmiany składu diety i jej suplementacji witaminami z grupy B na wybrane parametry metabolizmu wapnia : badania modelowe(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego, 2012) Sadowska, Joanna; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i RybactwaPozycja Brak dostępu Proekologiczne materiały celulozowe z elastycznymi powłokami do zastosowania w opakowalnictwie żywności(Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, 2010) Romanowska-Osuch, Agnieszka; Bartkowiak, Artur promotor; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Centrum Bioimmobilizacji i Innowacyjnych Materiałów OpakowaniowychPozycja Open Access Przebieg wczesnej ontogenezy wybranych gatunków ryb w wodach o zróżnicowanym zasoleniu(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego, 2014) Bonisławska, Małgorzata; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa