Przeglądaj wg Autor "Cioch, Barbara"
Teraz wyświetlane 1 - 7 z 7
Wyników na stronę
Opcje sortowania
Pozycja Open Access Analysis of Milk Performance and Fertility Indices of Polish Holstein-Fresian Black-and-White Cows(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2014) Czerniawska-Piątkowska, Ewa; Cioch, Barbara; Dąbrowski, Dariusz; Szewczuk, Małgorzata; Chociłowicz, Ewa; Department of Ruminant Science, Department of Molecular Cytogenetics, West Pomeranian University of Technology in Szczecin, Poland; Department of Ruminant Science, Department of Molecular Cytogenetics, West Pomeranian University of Technology in Szczecin, Poland; Department of Ruminant Science, Department of Molecular Cytogenetics, West Pomeranian University of Technology in Szczecin, Poland; Department of Ruminant Science, Department of Molecular Cytogenetics, West Pomeranian University of Technology in Szczecin, Poland; Department of Ruminant Science, Department of Molecular Cytogenetics, West Pomeranian University of Technology in Szczecin, PolandAnalizą objęto użytkowość mleczną oraz wybrane parametry rozrodu (wiek pierwszego wycielenia – WPW, okres międzywycieleniowy – OMW, okres międzyciążowy – OMC) 258 krów rasy polskiej holsztyńsko-fryzyjskiej odmiany czarno-białej (phf cb). Porównano wydajność mleczną, zawartość tłuszczu i białka (kg) oraz zawartość tłuszczu i białka (%) w mleku krów rasy phf cb w czterech kolejnych laktacjach 305-dniowych. W celu przeprowadzenia dokładniejszej oceny produkcyjności krów rzeczywistą wydajność przeliczono na wydajność mleka FCM (wydajność mleka standaryzowanego na 4% tłuszczu). Dodatkowo w badanej populacji krów przeanalizowano przebieg porodów (w skali 6-stopniowej wg PFHBiPM) w dwóch sezonach wycielenia – wiosenno-letnim i jesienno-zimowym. Najwyższą wydajnością mleka (8332 kg), w przeliczeniu na wydajność mleka FCM (9131 kg), charakteryzowały się krowy w laktacji III – 305-dniowej, natomiast najwyższą wydajnością tłuszczu (396kg) i białka (287 kg) charakteryzowały się krowy w laktacji IV – 305-dniowej. Wykazane różnice były statystycznie istotne (P ≤ 0,05 i P ≤ 0,01). Największą zawartość tłuszczu (4,75%) i białka (3,39%) w mleku stwierdzono w laktacji II, zaś najmniejszą zawartość tłuszczu stwierdzono w laktacji I (4,52%), a najmniejszą zawartość białka – w laktacji IV (3,25%); różnice nie były istotne. Wiek pierwszego wycielenia (822 dni), długość okresu międzywycieleniowego (438 dni) i okresu międzyciążowego (136 dni) nie mieściły się w przedziałach wartości uznawanych za korzystne. W obu badanych sezonach w analizowanym gospodarstwie znacznie więcej było porodów łatwych (niż trudnych.Pozycja Open Access Comparison of Milk Composition Depending on System of Milking(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2013) Cioch, Barbara; Czerniawska-Piątkowska, Ewa; Chociłowicz, Ewa; Department of Ruminant Science, West Pomeranian University of Technology, Szczecin; Department of Ruminant Science, West Pomeranian University of Technology, Szczecin; Department of Ruminant Science, West Pomeranian University of Technology, SzczecinCelem pracy była ocena jakości mleka krów rasy phf cb, pozyskiwanego w dwóch systemach doju mechanicznego: bańkowego i przewodowego w gospodarstwie rolnym na terenie województwa zachodniopomorskiego. W pracy wykorzystano wyniki z próbnych udojów, przeprowadzonych metodą AT4, zebranych z dokumentacji hodowlanej i dokumentacji wynikowej systemu Symlek. Uwzględniono dane z poszczególnych miesięcy od września 2007 do października 2009 roku, dotyczące zawartości tłuszczu (%) i białka (%) oraz liczby komórek somatycznych (tys. · ml–1). Nie stwierdzono różnic istotnych w zawartości tłuszczu i białka (%) oraz w zawartości komórek somatycznych w mleku pomiędzy dwoma analizowanymi systemami udoju. Mleko pozyskiwane systemem bańkowym charakteryzowało się mniejszą liczbą komórek somatycznych (154,46 tys. · ml–1) w porównaniu z dojem przewodowym (173,19 tys. · ml–1).Pozycja Open Access Effect of the Age at First Calving on Milk Performance in Simental Cows(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2015) Cioch, Barbara; Czerniawska-Piątkowska, Ewa; Rzewucka-Wójcik, Edyta; Department of Ruminant Science, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Poland; Department of Ruminant Science, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Poland; Department of Ruminant Science, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, PolandThe studies included 88 Simental cows which were kept on farm in the West Pomerania province. The effect of age at first calving depending on milk performance in subsequent 305-day lactations were determined. The highest milk, fat and protein yield in third lactation was characteristic for the cows calving between 26 and 29 month of age, whereas in the first and second lactations – for cows calving below 26 month of age. The highest fat and protein content was observed in milk of cows which calved late – after the age 29 months. No clear dependence was found between the age of first calving and milk performance traits in lactations.Pozycja Open Access Effect of the feed additive effective microorganisms™ (EMTM) on milk and reproductive performance of polish holstein-fresian black-and-white cows(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2016) Czerniawska-Piątkowska, Ewa; Majsakowski, Wojciech; Cioch, Barbara; Department of Ruminant Science, West Pomeranian University of Technology, Szczecin; Department of Ruminant Science, West Pomeranian University of Technology, Szczecin; Department of Ruminant Science, West Pomeranian University of Technology, SzczecinThe aim of study was to evaluate the influence of using EMTM probiotics in dairy cattle feeding on production and reproductive performance and birth weight of calves. The present investigation was undertaken at a large commercial farm in West Pomerania province in 2010. 211 cows were chosen to determine the effect of EMTM probiotics on studied parameters. These cows were divided into two groups: Control Group (A) and Treatment Group (B). Group B were fed during first month of the experiment 150 ml/day/animal probiotics and in next months 75 ml/day/animal. In current work we analyzed chosen reproductive parameters (age at first calving and intercalving period) and milk performance in standard lactation. It has been noticed that cows in Group B in 1st lactation characterized higher milk yield, FCM, fat and protein yield [kg] and fat content (P ≤ 0.01) compared to Group A. In addition, during comparing both groups it was found that cows in Group B in 3rd lactation received the highest milk yield, FCM, fat and protein yield [kg]. Considering protein yield the result was significant (P ≤ 0.05). On the other hand, no significant differences were found for using EMTM probiotics on reproductive parameters and calves’ birth weight [kg].Pozycja Open Access Relations between Kappa-casein Polymorphism (CASK) and Milk Performance Traits in Heifer Cows(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2013) Cioch, Barbara; Czerniawska-Piątkowska, Ewa; Chociłowicz, Ewa; Szewczuk, Małgorzata; Department of Ruminant Science, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Poland; Department of Ruminant Science, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Poland; Department of Ruminant Science, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Poland; Department of Ruminant Science, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, PolandPrzeprowadzone badania dotyczyły ustalenia zależności pomiędzy polimorfizmem kappa-kazeiny a cechami użytkowości mlecznej 339 krów pierwiastek rasy polskiej holsztyńsko- -fryzyjskiej odmiany czarno-białej. Genotypy kappa-kazeiny (CASK) oznaczono metodą PCR (ang. Polymerase Chain Reaction). Stwierdzono, że allel CASKA występował częściej niż allel CASKB w pierwszej 305-dniowej laktacji krów (0,831 A, 0,169 B). W badanej populacji przeważały homozygoty CASK AA (70,21%), w odniesieniu do heterozygot CASK AB (25,84%) i homozygot CASK BB (3,95%). Najwyższą wydajność mleka, tłuszczu i białka stwierdzono w mleku krów o genotypie CASK AA, a największą zawartość tłuszczu i białka odnotowano u homozygot CASK BB.Pozycja Open Access The usage of transgenic animals in therapeutic proteins production(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2016) Czerniawska-Piątkowska, Ewa; Brosędzki, Łukasz; Cioch, Barbara; Rzewucka-Wójcik, Edyta; Department of Ruminant Science, West Pomeranian University of Technology, Szczecin; Department of Ruminant Science, West Pomeranian University of Technology, Szczecin; Department of Ruminant Science, West Pomeranian University of Technology, Szczecin; Department of Ruminant Science, West Pomeranian University of Technology, SzczecinAbility to create and use of transgenic animals can have a significant impact on many aspects of human life. These animals can improve medicine and provide new opportunities for the pharmaceutical or the food industry. The aim of this work is to collect available information about genetically modified animals, and the possibilities of their use in various areas of life and science. Aspects which are related to the use of transgenic animals as bioreactors for the production of proteins for therapeutic use will be discussed. The work will explain the concept of GMO, discuss the use of transgenic animals – what are benefits and risks that may be associated with it. The focus is primarily on the use of transgenic animals as bioreactors for the production of therapeutic proteins, the types of these proteins and their source of origin.Pozycja Open Access Związek polimorfizmu kappa-kazeiny (cask) z wydajnością i składem mleka krów rasy polskiej holsztyńsko-fryzyjskiej odmiany czarno-białej(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2012) Cioch, Barbara; Czerniawska-Piątkowska, Ewa; Chociłowicz, Ewa; Szewczuk, Małgorzata; Katedra Nauk o Zwierzętach Przeżuwających, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie,; Katedra Nauk o Zwierzętach Przeżuwających, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie,; Katedra Nauk o Zwierzętach Przeżuwających, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie,; Katedra Nauk o Zwierzętach Przeżuwających, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie,The study involved 859 Polish Holstein-Fresian var. Black-and-White cows. The kappa-casein (CASK) genotypes were determined using PCR (Polymerase Chain Reaction) method. It was found that allele of CASKA had occurred more frequently than allele of CASKB in all analyzed lactations of Polish Holstein-Fresian cows. It was also found that cows with the CASK AA genotype had a higher milk yield than cows with CASK BB genotype. The differences were significant (P ≤ 0.01) in the second lactation. The highest milk protein content and fat content for the three analyzed lactations were recorded for the CASK BB genotype. The differences were significient (P ≤ 0.01, P ≤ 0.05) in the second lactation and the third lactations. Milk with a higher contents protein in cows with CASK BB genotype is a better material in technological usefulness.