Przeglądaj wg Autor "Mijowska, Kamila"
Teraz wyświetlane 1 - 4 z 4
Wyników na stronę
Opcje sortowania
Pozycja Open Access Comparison of Processing Fruit Quality of Several Grape Varieties Cultivated in Climatic Conditions of Poland and Bulgaria(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2015) Angelov, Ludmil; Stalev, Bojan; Ochmian, Ireneusz; Mijowska, Kamila; Chełpiński, Piotr; Faculty of Viticulture and Horticulture, Agricultural University in Plovdiv, Mendeleev 12, 4000 Plovdiv, Bulgaria; Faculty of Viticulture and Horticulture, Agricultural University in Plovdiv, Mendeleev 12, 4000 Plovdiv, Bulgaria; Department of Horticulture, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Juliusza Słowackiego 17, 71-434 Szczecin, Poland; Department of Horticulture, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Juliusza Słowackiego 17, 71-434 Szczecin, Poland; Department of Horticulture, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Juliusza Słowackiego 17, 71-434 Szczecin, PolandWine producers have been working on selecting the most suitable grape variety for specific regions and therefore improving wine production technology for numerous years. Climate changes lead to change in grape quality; in the future these changes will have to be considered by the vineyard owners as they will affect cultivation methods, harvest dates and vinification process. The aim of this paper is to compare the quality of several grape varieties cultivated in different climatic conditions. Research material was collected from vineyards situated in the Szczecin Lowlands (Poland) and Plovdiv (Bulgaria). The study focused on three grape varieties: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc and Pinot Noir. Measured characteristics included contained physical parameters: ruit weight, bunch weight and length and firmness as well as chemical composition: soluble solids, acidity, pH, ascorbic acid and nitrates levels, anthocyanin index. Analysed fruit was also examined in terms of colouration and must colour changes during maceration. Climatic conditions of the crop location had significant influence on the chemical composition of fruits, for example Bulgarian fruit featured higher levels of extract and pH combined with lower acidity. The Cabernet Sauvignon variety, regardless of crop location, had the highest levels of extract and organic acids. The juice obtained from Bulgarian grapes was darker (L*) than the juice from the fruit harvested in Poland. On the other hand, the juice of Polish fruit had more blue pigment (b*). It was also found that a* and b* fruit colour parameters are highly correlated with the anthocyanin index.Pozycja Open Access Comparison of the Quality of Fruits from the Vine Cultivars and the Influence of the Maceration Process on Wine Quality(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2014) Ochmian, Ireneusz; Mijowska, Kamila; Department of Horticulture, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Poland; Department of Horticulture, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, PolandW Polsce w ostatnich latach obserwuje się wzrost zainteresowania uprawą i przetwórstwem winorośli. Charakter i jakość wina kształtuje wiele czynników, które określa francuski termin terroir. Obiektem prowadzonych badań były owoce winorośli odmian ‘Monarch’ i ‘Regent’. Oceniano wielkość i jakość jagód oraz wpływ temperatury i czasu maceracji owoców na kwasowość, pH i barwę wina. Owoce badanych odmian nie różniły się wielkością jagód. Większą zawartością ekstraktu charakteryzowały się owoce odmiany ‘Regent’, a większą zawartością kwasów oraz niższym pH świeżego moszczu i wina cechowała się odmiana ‘Monarch’. Najwyższą kwasowość odnotowano w przypadku win uzyskanych z owoców odmiany ‘Monarch’ poddanych ośmiodniowej maceracji. Wzrostowi odczynu wina sprzyjały wyższa temperatura i wydłużenie okresu maceracji. Barwa soku ulegała zmianie także po zakończeniu maceracji miazgi, tj. w czasie dojrzewania młodego wina. Sok gronowy i wino sukcesywnie ciemniały, jednocześnie następowała ekstrakcja związków nadających mu barwę niebieską, zwłaszcza w wyższej temperaturze.Pozycja Open Access The effects nano-silver on contamination of spring barley ‘Eunova’ in vitro(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2017) Krupa-Małkiewicz, Marcelina; Ochmian, Ireneusz; Mijowska, Kamila; Cendrowski, Krzysztof; Department of Plant Genetics, Breeding and Biotechnology, West Pomerania University of Technology, Szczecin; Department of Horticulture, West Pomerania University of Technology, Szczecin,; Department of Horticulture, West Pomerania University of Technology, Szczecin,; Nanomaterials Physicochemistry Department, West Pomeranian University of Technology, SzczecinOne of the available methods to control in vitro contaminations is nano-silver. Nanosilver is a non-toxic material which shows high capabilities in eliminating microorganisms, e.g., bacteria, viruses or fungus. The aim of the current study was to evaluate the potential of nano- -silver particles on decontamination, growth parameters (plant length, root length) and leaves colour of spring barley ‘Eunova’ in in vitro culture. Plant material consisted of embryos of barley which were placed on MS medium supplemented with 4.0 and 6.0 0 mg ・ dm–3 of nano-silver or submerged in 50 or 100 0 mg ・ dm–3 of nano-silver for 2 or 4 h. The control consisted of embryos treated with 70% alcohol. After 28 days it was observed, that both of the disinfection methods, operating time as well as concentrations of nano-silver, had an influence on a number of contaminations, shoot and root length and colour of the barley leaves. The smallest efficiency (100% contaminations) was found after embryos submerged in 50 mg dm-3 of nano-silver for 2 h. On the other hand, the best disinfection efficiency (0% infection) was obtained when 4.0 0 mg ・ dm–3 nano-silver was added to MS medium. Barley embryos soaked in 100 mg ・ dm–3 in nano-silver solution and grown on MS media with addition of nano-silver independent of their concentration showed similar disinfection effectiveness.Pozycja Open Access The Fruits Quality Impact of Four Berry Plant Species and Their Maceration Period on the Quality of Wines(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2013) Ochmian, Ireneusz; Dobrowolska, Agnieszka; Chełpiński, Piotr; Mijowska, Kamila; Department of Horticulture, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Poland; Department of Horticulture, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Poland; Department of Horticulture, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Poland; Department of Horticulture, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, PolandPorównano jakość owoców czterech gatunków krzewów (porzeczka czerwona i czarna, jagoda kamczacka oraz borówka wysoka). Określono także wpływ długości czasu maceracji na barwę oraz skład chemiczny moszczu oraz win wytworzonych z tych owoców. Największymi owocami, o największej zawartości ekstraktu (17,1%), a jednocześnie o najmniejszej kwasowości (0,53 g · 100 g–1), były owoce borówki wysokiej. Owoce porzeczki czerwonej były najmniejsze, zawierały najmniej ekstraktu (11,2%) i związków polifenolowych (38,5 mg · 100 g–1). Wina otrzymane z owoców borówki wysokiej cechowały się zbyt niską kwasowością (2,4 g · L–1). Kwasowość wina otrzymanego z owoców porzeczki czarnej była bardzo wysoka (7,4 g · L–1), wysokie również było stężenie kwasu mlekowego (3,0 g · L–1). Najciemniejsze (L*22,38) były owoce jagody kamczackiej, a także pulpa z nich przygotowana (L*22,55). Najjaśniejszą pulpę otrzymano z owoców porzeczki czerwonej (L*34,56). W trakcie maceracji wszystkie pulpy ciemniały (parametr L*); nastąpiło wyługowanie związków barwnych ze skórki (parametry a* i b*). Przedłużanie czasu maceracji nasilało ten proces. Również wina w trakcie dojrzewania ciemniały. Wszystkie otrzymane wina zawierały znacznie mniej polifenoli niż owoce. Długość procesu maceracji miała niewielki wpływ na zawartość tych związków w winach.