Przeglądaj wg Autor "Plust, Dominika"
Teraz wyświetlane 1 - 3 z 3
Wyników na stronę
Opcje sortowania
Pozycja Open Access Pojemność przeciwutleniająca wybranych surowców pochodzenia zwierzęcego(Akademia Rolnicza w Szczecinie, 2007) Plust, Dominika; Kołakowska, Anna promotor; Akademia Rolnicza w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa; Akademia Rolnicza w Szczecinie. Wydział Nauk o Żywności i RybactwaPozycja Open Access Zawartość histaminy w owocach. Doniesienie(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2012) Czerniejewska-Surma, Barbara; Surma, Orina; Plust, Dominika; Bienkiewicz, Grzegorz; Zakład Towaroznawstwa i Oceny Jakości, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Zakład Towaroznawstwa i Oceny Jakości, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Zakład Towaroznawstwa i Oceny Jakości, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Zakład Towaroznawstwa i Oceny Jakości, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w SzczecinieHistamine is well known biogenic amine. This amine plays an important role in the human body and may pose a risk to human health and life. Knowledge of the histamine content in food products and consequences of its formation are very important for food technologist. The aim of this study was to determine the histamine content in the fruits from polish plant and from import. Material for the analyses were: pome fruits, stone fruits, berries, nuts and tropical fruits. Histamine content was determined by the colorimetric method according to PN-87-A-86784. The amount of histamine ranged from 2.15 to 31.04 mg · kg–1. The highest content of histamine was observed in lemons. Among the studied groups of fruits contain the most of histamine content have pome fruit, then nuts, tropical fruits, berries and stone fruits. The obtained results show that none of the studied fruits did not contain histamine above of allowable limits.Pozycja Open Access Zawartość polifenoli, właściwości przeciwutleniające oraz zdolności redukujące naparów herbat białych liściastych(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2011) Plust, Dominika; Czerniejewska-Surma, Barbara; Domiszewski, Zdzisław; Bienkiewicz, Grzegorz; Katedra Towaroznawstwa i Oceny Jakości, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Katedra Towaroznawstwa i Oceny Jakości, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Katedra Towaroznawstwa i Oceny Jakości, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Katedra Towaroznawstwa i Oceny Jakości, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w SzczecinieThis paper defines the content of polyphenols, antioxidant activity against ABTS radicals and reducing power (FRAP) of white tea infusions. To determine total polyphenol content using the assay with Folin-Ciocalteau reagent, antioxidant properties was determined by TEAC and FRAP assay. It was demonstrated that white tea infusions have high antioxidant properties but varying dependent on size of the leaves.