Wydanie 307(28) 2013
Stały URI dla kolekcji
Przeglądaj
Ostatnie zgłoszenia
Pozycja Open Access The Effect of Dried Fruit, Vegetable and Herb Concentrate on the Quality of Hens Eggs(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2013) Tarasewicz, Zofia; Aniśko, Mieczysław; Majewska, Danuta; Romaniszyn, Krystyna; Ligocki, Marek; Department of Poultry and Ornamental Birds Breeding, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Poland; Poultry Farm in Pniewo, Poland; Department of Poultry and Ornamental Birds Breeding, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Poland; Department of Poultry and Ornamental Birds Breeding, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Poland; Department of Poultry and Ornamental Birds Breeding, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, PolandCelem pracy była ocena wpływu koncentratu wyprodukowanego w kraju z odpadów przemysłu spożywczego (owoców, warzyw i ziół), jako dodatku do standardowych mieszanek paszowych, na cechy fizyczne oraz profil mineralny treści jaj pochodzących od kur mięsnych zestawu „Ross 308”. Materiał badawczy stanowiły mieszańce kur mięsnych ROSS 308. Stado liczące 9900 osobników podzielono na trzy grupy. W grupie kontrolnej kurom podawano standardową pełnoporcjową mieszankę przeznaczoną na okres produkcji nieśnej. Kury z grup doświadczalnych II i III otrzymywały mieszankę standardową z dodatkiem koncentratu owocowo-warzywno-ziołowego w ilości odpowiednio 1,5 i 3,0%. W 48 tygodniu życia kur przeprowadzono ocenę jakości 180 jaj wybranych losowo, uwzględniającą: skład morfologiczny jaj, grubość skorupy, indeks kształtu, ciężar właściwy, pH żółtka i białka, a także zawartość wybranych składników mineralnych w żółtku i białku. Zastosowany czynnik doświadczalny nie miał istotnego wpływu na budowę i skład jaja, aczkolwiek udział żółtka i skorupy wykazywał tendencję wzrostową. Stosunek białka do żółtka był korzystniejszy w grupach, w których kury żywiono mieszankami doświadczalnymi. Nie stwierdzono istotnych różnic w zawartości makropierwiastków w żółtku i białku jaj. Preparat roślinny istotnie obniżył zawartość żelaza w żółtku i białku oraz ołowiu, kadmu i chromu w żółtku, zwiększył natomiast zawartość cynku w obu częściach treści jaj.Pozycja Open Access Względna wartość pokarmowa mieszanek Festulolium braunii z lucerną mieszańcową uprawianych w warunkach zróżnicowanego nawożenia azotem(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2013) Sosnowski, Jacek; Jankowski, Kazimierz; Katedra Łąkarstwa i Kształtowania Terenów Zieleni, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach; Katedra Łąkarstwa i Kształtowania Terenów Zieleni, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w SiedlcachThe aim of this study was to determine the relative nutritional value (RFV) Festulolium braunii mixtures of alfalfa hybrid against the background of nitrogen fertilization. Surface plot was 6 m2. Experience factor was varied nitrogen fertilization: N0 – no nitrogen, N1 – 60 kg N · ha–1, N2 – 120 kg N · ha–1. Detailed study included fiber fraction NDF and ADL expressed in % dm Chemical analysis of plant material were collected for all the cuts in the last two years of the experiment, at the Institute of Technology and Life Sciences in Falenty. The results were used to evaluate the feed obtained from the mixture, which was conducted according to the test and Martina Linn. Only use 60 N·ha-1 contributed to the increase in the relative nutritional value of plant biomass. The higher dose caused an increase in NDF content in the dry matter of plants and reduced the value of RFV. The best in terms of quality biomass feed material was collected from the spring regrowth. The study showed the usefulness of the analyzed compound in the feeding of ruminants with an average production capacity.Pozycja Open Access Estriol - Alternative Pregnancy Diagnosis Marker in the Mink?(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2013) Skuratko, Agata; Lasota, Bogdan; Felska-Błaszczyk, Lidia; Department of Biotechnology of Animal Reproduction and Environmental Hygiene, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Poland; Department of Biotechnology of Animal Reproduction and Environmental Hygiene, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Poland; Department of Animal Anatomy, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, PolandEndogenne estrogeny, do których zalicza się estradiol, estron i estriol, to niejednorodna grupa żeńskich hormonów płciowych. Estriol jest hormonem steroidowym występującym w organizmie kobiety w małych ilościach. Rola estriolu w czasie ciąży jest bardzo ważna, ponieważ jego synteza zwiększa się w tym okresie i stanowi 90% wszystkich estrogenów. W warunkach prawidłowych produkcja estriolu wzrasta wraz z rozwojem płodu, a stężenie hormonu w trzecim trymestrze ciąży wzrasta trzykrotnie. Utrzymujące się niskie lub gwałtownie zmniejszające się stężenie estriolu sugeruje stan zagrożenia płodu. Użycie testu do pomiarów tego estrogenu w ślinie może pomóc we wczesnym wykryciu ryzyka porodu przedwczesnego. Ze względu na odmienny typ łożyska charakter ludzkiego metabolizmu estriolu może znacznie różnić się od metabolizmu samic norki. Ze względu na wyraźny wzrost stężenia estriolu dopiero w 2. połowie ciąży oraz ze względu na występowanie diapauzy jego atrakcyjność jako markera wczesnej ciąży dla hodowcy norek się zmniejsza. Jednakże warte rozważenia jest jego zastosowanie do monitorowania przebiegu ciąży, szczególnie w przypadku możliwości oznaczenia koncentracji w ślinie.Pozycja Open Access Cechy morfologiczne i właściwości chemiczne gleb przykrytych nawierzchnią bitumiczną (ekranosoli) w obrębie ulicy Obronców Stalingradu w Szczecinie(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2013) Sammel, Adam; Chorągwicki, Łukasz; Niedźwiecki, Edward; Meller, Edward; Malinowski, Ryszard; Zakład Gleboznawstwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Zakład Gleboznawstwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Zakład Gleboznawstwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Zakład Gleboznawstwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Zakład Gleboznawstwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w SzczecinieSzczecin soils, especially in its historical, oldest parts, like the soils in other cities are either built-up or covered with various materials reducing or blocking water percolation capacity and gas exchange. According to Polish Soil Classification, such soils belong to anthropogenic, urban soils, sealed or covered; hence the term ekranic soils. The profile of soil covered with bituminous surface within the street Obrońców Stalingradu in Szczecin had the following characteristics: bituminous surface – stone pavement – Ca – 2Ca – 3C. Strongly transformed, anthropogenic soil material under the street surface contained 48.1% soil skeleton, on average, among which there were 54.8% of anthropogenic artifacts. Smaller amounts of artifacts (mean 24.0%) occurred also in deeper layers of the profile. The examined ekranosols were characterised by alkaline reaction, CaCO3 content in the range 3.8–4.8%, very low salinity, trace amounts of organic carbon, decreasing with depth, in the layer Ca wide C:N ratio (mean 21.8), low resources of available potassium and magnesium, medium to high resources of available phosphorus with its low total content. The content of Cd, Pb, Zn, Ni, Co and Mn was at a low, natural level. Only the level of Cu was elevated (I degree of contamination).Pozycja Open Access The Fruits Quality Impact of Four Berry Plant Species and Their Maceration Period on the Quality of Wines(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2013) Ochmian, Ireneusz; Dobrowolska, Agnieszka; Chełpiński, Piotr; Mijowska, Kamila; Department of Horticulture, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Poland; Department of Horticulture, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Poland; Department of Horticulture, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Poland; Department of Horticulture, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, PolandPorównano jakość owoców czterech gatunków krzewów (porzeczka czerwona i czarna, jagoda kamczacka oraz borówka wysoka). Określono także wpływ długości czasu maceracji na barwę oraz skład chemiczny moszczu oraz win wytworzonych z tych owoców. Największymi owocami, o największej zawartości ekstraktu (17,1%), a jednocześnie o najmniejszej kwasowości (0,53 g · 100 g–1), były owoce borówki wysokiej. Owoce porzeczki czerwonej były najmniejsze, zawierały najmniej ekstraktu (11,2%) i związków polifenolowych (38,5 mg · 100 g–1). Wina otrzymane z owoców borówki wysokiej cechowały się zbyt niską kwasowością (2,4 g · L–1). Kwasowość wina otrzymanego z owoców porzeczki czarnej była bardzo wysoka (7,4 g · L–1), wysokie również było stężenie kwasu mlekowego (3,0 g · L–1). Najciemniejsze (L*22,38) były owoce jagody kamczackiej, a także pulpa z nich przygotowana (L*22,55). Najjaśniejszą pulpę otrzymano z owoców porzeczki czerwonej (L*34,56). W trakcie maceracji wszystkie pulpy ciemniały (parametr L*); nastąpiło wyługowanie związków barwnych ze skórki (parametry a* i b*). Przedłużanie czasu maceracji nasilało ten proces. Również wina w trakcie dojrzewania ciemniały. Wszystkie otrzymane wina zawierały znacznie mniej polifenoli niż owoce. Długość procesu maceracji miała niewielki wpływ na zawartość tych związków w winach.Pozycja Open Access Charakterystyka wybranych elementów środowiska przyrodniczego wyspy Chełminek. Część 2. Aktualny stan i wartość przyrodnicza szaty roślinnej wyspy Chełminek(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2013) Kowalski, Wojciech W. A.; Banaś-Stankiewicz, Urszula; Wróbel, Mariola; Malinowski, Ryszard; Niedźwiecki, Edward; Zakład Gleboznawstwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Zakład Gleboznawstwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Zakład Gleboznawstwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Zakład Botaniki i Ochrony Przyrody, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Zakład Botaniki i Ochrony Przyrody, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w SzczecinieThe paper presents the results of research on the directions of succession and the current state of vegetation of the island Chełminek, formed 100 years ago from sandy sediments deposited as a result of the deepening of the fairway Szczecin-Świnoujscie. This anthropogenic ecosystem is distinguished by well-developed forest and scrub vegetation. The most valuable natural habitats, and also the best developed are patches of riparian vegetation, especially alluvial poplar and ash forests - the priority habitats protected in the European Union. Anthropogenic origin of the island contributed to the development of synanthropic flora and few taxa under legal protection. Planned in future resumption of sandy sediment storage requires a diagnosis of the current state of vegetation of this anthropogenic island, an indication the most valuable natural habitats as well as emphasises the changes which have occurred in the last 30 years in this area, since discontinued its use.Pozycja Open Access Wpływ nielegalnego składowania odpadów na zawartość metali ciężkich w powierzchniowej warstwie gleb gminy Police(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2013) Dusza, Elżbieta; Filipiak, Paulina; Mieszczerykowska-Wójcikowska, Bożena; Katedra Ochrony i Kształtowania Środowiska, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Katedra Ochrony i Kształtowania Środowiska, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Katedra Ochrony i Kształtowania Środowiska, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w SzczeciniePlace the illegal deposit of waste is an area where, in an forbidden manner are stored different types of the waste. The obligation to eliminate them is usually the responsibility of municipalities. However, despite the emergence the formation of wild dumps is still ongoing. The purpose of this study was to assess the accumulation of heavy metals in surface soil (0–20 cm) as a result of uncontrolled waste disposal in the Police municipality. After studies, the soil exposed to uncontrolled dumping of waste (with the exception of object 5) can classified as uncontaminated soil with natural content of heavy metals or to soils with elevated concentrations of these metals. Exceeding the limit values for concentrations of zinc and copper were found only in the surface soil samples taken from object 5, which allows to classify these soils as a soil medium contaminated, which is associated with the morphological composition of waste (ash). Moreover, the highest concentrations of heavy metals in soil samples has been taken in the immediate vicinity of the illegal deposit of waste, but with increasing distance from these objects studied heavy metal concentration gradually decreased.Pozycja Open Access Wpływ dodatku oleju rybiego, sposobu gotowania i czasu przechowywania na jakość lipidów w pulpetach z mięsa wieprzowego(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2013) Domiszewski, Zdzisław; Łaszczyk, Anna; Kosińska, Marzena; Grudka, Agnieszka; Zakład Towaroznawstwa i Oceny Jakości, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Zakład Towaroznawstwa i Oceny Jakości, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Zakład Towaroznawstwa i Oceny Jakości, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Zakład Towaroznawstwa i Oceny Jakości, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w SzczecinieThis paper investigates the effects of adding fish oil (1.25%), method of cooking and refrigerated storage on the lipid oxidation, fatty acid composition and sensory quality of the meatballs. Formed meatballs were boiled, steamed and stored 1–3 days in 4ºC. Meatballs with and without the addition of fish oil were analysed. Lipids were extracted using the Bligh and Dyer method and their peroxide value (PV), anisidine (AsV) and fatty acid composition were determined. Sensory profiling data was also analysed. The research showed that both adding fish oil as well as the method of cooking had a significant effect on PV. Steaming resulted in an increase in PV of about 50–60% on average compared to boiling. The method of cooking had no significant effect on the AsV of lipids. During storage, oxidation process developed faster in steamed meatballs with fish oil. The ratio of n-6 to n-3 polyunsaturated fatty acids (PUFA) in the meatballs without the addition of fish oil averaged about 22–23, after adding oil it dropped to about 3.3. The sum of the eicosapentaenoic acid (EPA) and docosahexaenoic acid (DHA) 100 g of meatballs averaged 150 mg. Neither the method of cooking nor adding fish oil had a significant effect on the sensory quality of meatballs on the day of their cooking. After the third day of storage, sensory quality of meatballs without oil was higher. Although steaming is considered the best way to cook, in case of ground meat products, using this method can result in higher levels of oxidationPozycja Open Access Wisent Protection and its Existence in the Human World(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2013) Czerniawska-Piątkowska, Ewa; Gajdka, Weronika; Department of Ruminant Science, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Poland; Department of Ruminant Science, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, PolandŻubr to gatunek, którego istnienie wiązało się z prawdopodobieństwem całkowitego wyginięcia. Egzystencja żubra nierozerwalnie związana jest z jego życiem w bezpośrednim sąsiedztwie człowieka. W wyniku działań, polegających na krzyżowaniu odpowiednich osobników, przy jednoczesnym kontrolowaniu odpowiedniej wartości zmienności genetycznej, udało się zdecydowanie zwiększyć liczbę osobników tego gatunku, co pozwoliło na założenie stad wolnościowych. W niniejszej pracy przedstawiono funkcjonowanie stad żubrów na terenie Pomorza Zachodniego, Puszczy Białowieskiej oraz na terenie Bieszczad, a także ich ochronę i wielkość szkód powodowanych przez te zwierzęta. Ta praca przeglądowa ukazuje, jak ważne są żubry dla polskich ziem, wskazując na możliwość ich koegzystencji z człowiekiemPozycja Open Access Relations between Kappa-casein Polymorphism (CASK) and Milk Performance Traits in Heifer Cows(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2013) Cioch, Barbara; Czerniawska-Piątkowska, Ewa; Chociłowicz, Ewa; Szewczuk, Małgorzata; Department of Ruminant Science, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Poland; Department of Ruminant Science, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Poland; Department of Ruminant Science, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Poland; Department of Ruminant Science, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, PolandPrzeprowadzone badania dotyczyły ustalenia zależności pomiędzy polimorfizmem kappa-kazeiny a cechami użytkowości mlecznej 339 krów pierwiastek rasy polskiej holsztyńsko- -fryzyjskiej odmiany czarno-białej. Genotypy kappa-kazeiny (CASK) oznaczono metodą PCR (ang. Polymerase Chain Reaction). Stwierdzono, że allel CASKA występował częściej niż allel CASKB w pierwszej 305-dniowej laktacji krów (0,831 A, 0,169 B). W badanej populacji przeważały homozygoty CASK AA (70,21%), w odniesieniu do heterozygot CASK AB (25,84%) i homozygot CASK BB (3,95%). Najwyższą wydajność mleka, tłuszczu i białka stwierdzono w mleku krów o genotypie CASK AA, a największą zawartość tłuszczu i białka odnotowano u homozygot CASK BB.Pozycja Open Access Meat Performance of Water Buffaloes (Bubalus bubalis)(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2013) Chociłowicz, Ewa; Department of Ruminant Science, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, PolandW ostatnich latach wraz ze wzrostem zainteresowania rolnictwem proekologicznym wzrosło zainteresowanie tym gatunkiem zwierząt. Światowa produkcja mięsa bawolego wynosi 4,9 mln t rocznie. Przyrosty dzienne bawołów wodnych, użytkowanych w kierunku mięsnym, wynoszą średnio 0,772 kg. Zwierzęta ubijane są w wieku 16–18 miesięcy. Bawola wołowina jest porównywalna, pod względem cech fizykochemicznych, sensorycznych oraz wartości odżywczej, z mięsem bydła domowego. U bawołów nie stwierdzono do tej pory BSE (ang. Bovine Spongiform Encephalopathy) – gąbczastego zwyrodnienia mózgu.